Cimentul este ingredientul de bază al betonului. Betonul se formează atunci când este creata o pastă din ciment, amestecat cu apă, nisip şi pietris. Cimentul este fabricat printr-o combinaţie chimică atent controlata de calciu, siliciu, aluminiu, fier si alte ingrediente.

Materialele comune utilizate pentru fabricarea cimentului includ calcar, creta, şisturi, argilă (lut), ardezie, zgura, nisip de siliciu, minereu de fier etc.. Aceste ingrediente, atunci când sunt încălzite la temperaturi ridicate formeaza o substanţă de densitatea pietrei care apoi este macinata intr-un praf fin, si asa apare cimentul.

Zidarul englez Joseph Aspdin, a făcut pentru prima ciment in secolul al XIX-lea prin arderea sub formă de praf, a calcarului si argilei în cuptorul din bucataria sa. Cu aceasta metoda bruta, a pus bazele unei industrii care procesează anual literalmente munţi de calcar si argilă.

In laboratoare se verifica fiecare pas, facandu-se frecvent teste fizice şi chimice. Laboratoarele, de asemenea, analiza şi testeaza produsul finit pentru a se asigura că este conform cu toate specificațiile tehnice.

Modul cel mai comun pentru fabricarea cimentului este printr-o metodă uscata. Primul pas este extragerea din carieră a materiilor prime, în principal calcar si argilă. Dupa extragere piatra este zdrobita. Acest lucru implică mai multe etape.

Prima zdrobire reduce piatra la o dimensiune maximă de ~15 cm. Piatra, merge apoi in concasoare sau mori cu ciocane pentru a fi redusa la ~3 cm sau mai mica. Piatra zdrobita este combinata cu alte ingrediente cum ar fi minereul de fier sau cenușa, şi apoi tot acest mix este bagat in cuptor.

Cuptorul incalzeste toate ingredientele la ~1500 °C, cuptorul este un cilindrul rotativ din oţel captusit cu şamotă. Acestea au un diametru de peste 4 m si inalte chiar si cat un bloc. La capătul inferior are loc realmente o explozie de flacari, produse de arderea prafului de cărbune, ulei, combustibili alternativi sau gaze.

In timp ce materialul trece prin cuptor, anumite elemente sunt eliminate sub formă de gaze. Restul elementelor formeaza o nouă substanță numită clincher. Clincherul iese din cuptor sub forma de bilute gri. Acesta este evacuat cat timp este inca roşu-incins, si este racit în diferite tipuri de răcitoare. Aerul încălzit din racitoare este reintrodus in cuptoare, un proces care economiseşte combustibil şi creşte eficienţa de ardere.

cimentul

Dupa ce clincherul s-a racit, este macinat şi amestecat cu cantităţi mici de calcar si gips. Cimentul este atât de fin incat 500 g conţin 150 de miliarde de particule. Cimentul este acum gata de livrare sau pentru fabricarea betonului.

Deşi procesul uscat de fabricare este cel mai modern şi popular, unele fabrici utilizează un proces tehnologic umed. Cele două procese sunt foarte asemanatoare, diferenta este ca la procesul umed materiile prime sunt amestecate cu apă înainte de a fi introduse în cuptor.

Foto: lafargeholcim.com

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/ciment-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/ciment-1-150x150.jpguvStiintastiinta
Cimentul este ingredientul de bază al betonului. Betonul se formează atunci când este creata o pastă din ciment, amestecat cu apă, nisip şi pietris. Cimentul este fabricat printr-o combinaţie chimică atent controlata de calciu, siliciu, aluminiu, fier si alte ingrediente. Materialele comune utilizate pentru fabricarea cimentului includ calcar, creta, şisturi, argilă...