Luna, singurul satelit natural al Pamuntului denumita in limba greaca si Selena (Selene – Σελήνη). Al doilea satelit natural ca marime din Sistemul Solar, dupa Io (satelit al planetei Jupiter).

In jurul formarii Lunii mereu au planat ipoteze si mistere dar certitudine nu se stie. Cea mai vehiculata ipoteza fiind cea a ciocnirii Terrei primordiale, in urma cu 4,5 miliarde de ani, cu o alta planeta denumita Theia.

Aceasta teorie fiind acceptata de cea mai multa lume datorita faptului ca Luna nu are un miez metalic(asa cum ar fi trebuit sa aiba).

Se presupune ca metalul care ar fi format sau ar fi trebuit sa fomeze miezul Lunii ar fi fost incorporat in miezul Pamantului in urma ciocnirii. Luna si Pamantul au aceeasi compozitie chimica.

Luna nu are miscare de rotatie, ea tot timpul isi arata o singura fata. Luna se invarte doar in jurul Pamntului nu si in jurul propriei axe.

Distanta medie dintre Pamant si Luna este de 384.403 km. Prezenta Lunii este vitala pentru existenta vietii pe Pamant, in forma cunoscuta.

Luna are rol de regulator termic, tine Pamantul inclinat la 23,5 grade, cu alte cuvinte daca nu am avea Luna, conditiile atmosferice ar fi mult mai potrivnice pe Pamant.

Desi nu se poate spune faptul ca pe Pamant nu ar exista viata daca nu am avea Luna(Pamantul ca pozitionare in Sistemul Solar si fata de soare se afla in zona propice vietii sau in „goldilock zone”), aceasta mentine existenta speciilor actuale.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/luna-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/luna-1-150x150.jpguvNaturaStiintaluna,pamant,sistemul solar,stiinta
Luna, singurul satelit natural al Pamuntului denumita in limba greaca si Selena (Selene - Σελήνη). Al doilea satelit natural ca marime din Sistemul Solar, dupa Io (satelit al planetei Jupiter). In jurul formarii Lunii mereu au planat ipoteze si mistere dar certitudine nu se stie. Cea mai vehiculata ipoteza fiind cea...