Egiptul antic este celebru pentru fascinanta sa istorie, iar reginele sale au avut un rol esențial în destinul acestei civilizații. De-a lungul secolelor, cercetările arheologice și descoperirile neașteptate au adus la lumină povești uimitoare și regine uitate, care și-au lăsat amprenta asupra Egiptului Antic și asupra lumii antice în general.

Hatshepsut – Regina Faraon

Hatshepsut a fost o regină excepțională care a deținut puterea ca faraon al Egiptului în secolul al XV-lea î.Hr. Ea a devenit regentă pentru tânărul Thutmose III, dar ulterior și-a asumat titlul de faraon, devenind una dintre puținele femei care au exercitat puterea supremă în Egiptul antic. Hatshepsut este cunoscută pentru ambiția și realizările sale, inclusiv construcția celebrului Templu Deir el-Bahri. Cu toate acestea, istoria oficială a Egiptului a încercat să o șteargă din amintirea colectivă, iar templul său a fost vandalizat într-un efort de a elimina urmele ei.

Nefertiti – Regina Frumuseții

Nefertiti este una dintre cele mai iconice figuri din Egiptul Antic. Ea a fost regina consorțială a faraonului Akhenaton, iar în perioada sa, a avut loc o schimbare radicală în religia egipteană, cu trecerea la monoteism și venerarea zeului soarelui, Aton. Portretele lui Nefertiti o prezintă ca fiind extrem de frumoasă, iar aceasta este cunoscută sub numele de „Regina Frumuseții”. Cu toate acestea, destinul său rămâne un mister, iar unele teorii susțin că a devenit faraon sub numele de Smenkhkare.

Tausert – Regina uitată

Tausert a fost o regină a două regate (XIX-XX dinastie) care a luptat pentru a-și menține puterea și pretențiile sale asupra tronului. Deși inițial a fost regina lui Seti II, Tausert a preluat tronul pentru o perioadă scurtă de timp după moartea sa. Ea este adesea omisă în manualele de istorie în favoarea altor figuri majore, dar cercetările arheologice recente au scos la iveală mai multe detalii despre viața și moartea sa.

Nefertari – Regina iubitoare de Pace

Nefertari a fost regina faraonului Ramses al II-lea și este cunoscută pentru frumusețea și influența sa. Ea a fost numită „cea mai frumoasă dintre cele frumoase” și a jucat un rol important în diplomația egipteană, promovând pacea și tratatele internaționale. Mormântul său, descoperit în Valea Regilor, a fost considerat unul dintre cele mai magnifice și bine decorate morminte din Egipt.

Ahhotep I – Regina Războinic

Ahhotep I a trăit în Egiptul Antic în secolul al XVI-lea î.Hr. și a fost una dintre primele regine ale celei de-a XVII-a dinastii. Ea a deținut un rol crucial în timpul perioadei Hyksos, când Egiptul a fost invadat și sub ocupație străină. Ahhotep a fost o figură de vază în rezistența egipteană împotriva invadatorilor și a fost renumită pentru curajul său în luptă. Ea a primit chiar o medalie militară pentru bravura sa.

Nefertari Meritmut – Regina Artistă

Nefertari Meritmut a fost regina faraonului Ramses al II-lea și este cunoscută pentru frumusețea și talentul său artistic. Ea a fost nu numai o regină iubită, ci și o poetă și muziciană talentată. Nefertari a comandat numeroase opere de artă care îi celebrează soțul și familia, iar mormântul său, cunoscut sub numele de „Mormântul Reginei Nefertari,” este considerat unul dintre cele mai impresionante morminte regale din Egipt.

Nitocris II – Regina Babilonului

Nitocris II a fost regina egipteană care a devenit regină consorțială în Babilon după ce a fost luată în captivitate de Nebuchadnezzar al II-lea, regele Babilonului. Ea a avut un impact semnificativ în politica din Babilon și a contribuit la restaurarea relațiilor diplomatice între Babilon și Egipt. Cu toate că nu este una dintre cele mai cunoscute regine egiptene, contribuția sa la evenimentele din Orientul Antic nu poate fi neglijată.

Cleopatra Selene II – Regina Romană

Cleopatra Selene II a fost fiica Cleopatrei și a lui Marc Antonius și a trăit în perioada finală a Egiptului Ptolemaic. După căderea Egiptului în mâinile romanilor, ea a fost dusă în Roma și mai târziu a devenit regină în Mauritania, o regiune din Africa de Nord. Cleopatra Selene II a reprezentat o conexiune fascinantă între Egiptul Antic și Imperiul Roman.

Aceste regine, deși adesea lăsate în umbra altor figuri majore, au avut un impact semnificativ în istoria Egiptului Antic și a lumii antice în general. Poveștile lor ne dezvăluie o imagine mai complexă a puterii, influenței și importanței reginelor din această perioadă fascinantă.

Tiye – Regina învățată

Tiye a fost soția faraonului Amenhotep al III-lea și mama faraonului Akhenaton. Ea a fost o regină influentă și respectată, cunoscută pentru abilitățile sale diplomatice și învățătura sa. Tiye a exercitat o influență semnificativă asupra politicii externe a Egiptului și a fost implicată în corespondența cu alte regate. Ea a fost, de asemenea, celebrată pentru înțelepciunea și învățătura sa, iar unele surse o numesc „Mare Mama a Tuturor Reginelor.”

Sobekneferu – Regina Faraon

Sobekneferu a fost una dintre rarele femei care au deținut titlul de faraon în Egiptul Antic. Ea a domnit în a XIII-a dinastie, după moartea fratelui său Amenemhat al IV-lea. Sobekneferu este considerată ultima faraonă a Egiptului Mijlociu și este amintită în numeroase inscripții și monumente.

Ankhesenamun – Regina Căsătoriei

Ankhesenamun a fost soția și, ulterior, soția soră a faraonului Tutankhamon. Ea a devenit regină la o vârstă fragedă și a fost implicată în evenimente importante din perioada tumultoasă care a urmat domniei lui Akhenaton. Ankhesenamun este cunoscută pentru scrisorile sale disperate adresate altor regi străini, cerând ajutor în alegerea unui soț, după moartea lui Tutankhamon.

Aceste regine au jucat roluri semnificative în istoria și cultura Egiptului Antic și au adăugat complexitate și profunzime portretului acestei epoci fascinante. Poveștile lor dezvăluie nu doar influența lor asupra politicii și religiei, ci și laturi mai puțin cunoscute ale vieții regale în acea perioadă străveche.

Cercetări în Curs

Aceste exemple doar zgârie suprafața bogatei istorii a Egiptului Antic și a reginelor sale intrigante. Cercetările și descoperirile continuă să aducă la lumină noi informații și dovezi ale importanței și influenței acestor femei puternice. Istoria Egiptului antic este una vie și în continuă dezvoltare, iar reginele sale, fie că au fost uitate sau au rămas celebre, continuă să fascineze și să inspire în prezent.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/09/reginele_egiptului_antic-1024x696.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/09/reginele_egiptului_antic-150x150.jpguvIstorie
Egiptul antic este celebru pentru fascinanta sa istorie, iar reginele sale au avut un rol esențial în destinul acestei civilizații. De-a lungul secolelor, cercetările arheologice și descoperirile neașteptate au adus la lumină povești uimitoare și regine uitate, care și-au lăsat amprenta asupra Egiptului Antic și asupra lumii antice în...