Cartea Morților, cunoscută și sub numele de „Kitab al-Mayyit” sau „Cartea ieșirii în Lumina Ziua”, este una dintre cele mai remarcabile și importante texte religioase ale Egiptului Antic. Acest text oferă informații și ghiduri esențiale pentru călătoria sufletelor decedatelor în lumea de apoi și descrie ritualurile și incantațiile necesare pentru a asigura o trecere lină și cu succes în următoarea viață. În acest articol, vom explora incantații și vrăji egiptene din Cartea Morților, oferind exemple și explicații.

Contextul și Scopul Cartei Morților

Cartea Morților este un text funerar care a fost folosit în Egiptul Antic, în special în perioada Egiptului de Jos, începând cu a XVIII-a dinastie și până în perioada Ptolemeică. Scopul principal al acestei cărți era să ofere ghidare și protecție sufletelor decedate în călătoria lor către lumea de apoi și să le ajute să treacă cu succes prin diferitele pericole și obstacole întâlnite pe drumul lor.

Incantații și Vrăji Egiptene

Cartea Morților conține o varietate de incantații și vrăji care au fost utilizate în diferitele etape ale procesului funerar egiptean. Aceste incantații și vrăji au fost scrise în hieroglifă și, adesea, erau înscrise pe papirusuri care erau plasate în mormântul decedatului sau pe sarcofag. Iată câteva exemple notabile:

Exemplu 1: „Incantația 125 – Pentru Obținerea Inimii Sufletului”

Această incantație a fost folosită pentru a asigura ca inima sufletului decedatului să nu-l trădeze în timpul procesului de judecată din lumea de apoi. Ea spune:

„O inimă a mea, inimă a mea! O inimă a mea care a fost în primordialitate! Nu te ridici ca mărturie împotriva mea! Nu te înstrăinezi împotriva mea în tribunal! Fii pură pentru mine în tribunal! Nu te opune împotriva mea înaintea Ceilor Necruțători! Fă voia lui Osiris înaintea Marii Adunări!”

Această incantație subliniază importanța inimii în procesul de judecată postumă și invocă protecția lui Osiris, zeul vieții de apoi, pentru sufletul decedatului.

Exemplu 2: „Vrăja 30B – Pentru a Transforma Sufletul într-un Phoenix”

Această vrăjă a fost concepută pentru a ajuta sufletul decedatului să se transforme într-un Phoenix, simbol al renașterii și nemuririi. Ea spune:

„Știu numele celei care aduce renașterea, Phoenixul, cu pene aurii și roșii, cel care trăiește pentru totdeauna.”

Această vrăjă reflectă credința în renașterea sufletului și a dorința de a călători către o existență eternă.

Exemplu 3: „Vrăja 64 – Pentru a Asigura Oferirile Pline de Prosperitate în Viața de Apoi”

Această vrăjă era rostită pentru a se asigura că decedatul avea parte de oferiri bogate și de prosperitate în viața de apoi. Ea spune:

„O, tu, care ești în viața de apoi, acolo unde mâncarea și băutura sunt furnizate, acolo unde dulciurile sunt aduse și hrana este delicioasă! Să se ofere tuturor același lucru în această lume a zeilor, a morților și a celor vii!”

Această vrăjă exprimă dorința ca sufletul decedatului să aibă parte de bunăstare și să nu ducă lipsă de nimic în lumea de apoi.

Exemplu 4: „Incantația 64 – Pentru Protecție împotriva Pericolelor”

Această incantație era recitată pentru a proteja sufletul decedatului în timpul călătoriei sale în lumea de apoi. Ea spune:

„Am venit și am adus protecție, eu am adus frumusețea și puterea brațelor mele. Am adus amuletele tale, astfel încât să nu fii afectat de rele. O, du-te, du-te liber, călătorește în lumea de apoi, fără să fii afectat de obstacole sau primejdii!”

Această incantație accentuează importanța protecției în călătoria sufletului și invocă puterea amuletelor pentru a asigura siguranța acestuia.

Exemplu 5: „Vrăja 83 – Pentru a Obține Lumina în Întuneric”

Această vrăjă era rostită pentru a ghida sufletul decedatului prin întunericul lumii de apoi și pentru a-l ajuta să găsească lumină. Ea spune:

„Eu sunt un aducător de lumină și umplu întunericul cu strălucirea mea. Sufletul meu nu este pierdut, ci găsește lumina în această lume a umbrelor.”

Această vrăjă subliniază dorința de a păstra sufletul în siguranță și de a-l ghida către lumină în lumea de apoi.

Aceste exemple de vrăji și incantații din Cartea Morților ilustrează variatele scopuri și intenții spirituale ale egiptenilor antici în pregătirea pentru viața de apoi. Ele arată profunzimea și complexitatea credințelor și practicilor religioase ale acestei civilizații străvechi și continuă să fascineze și să inspire în prezent.

Concluzie

Cartea Morților a fost un text esențial în ritualurile funerare ale Egiptului Antic și a jucat un rol crucial în pregătirea și protecția sufletelor decedatelor în lumea de apoi. Incantațiile și vrăjile din această carte reflectă credințele profunde ale egiptenilor antici în viața de apoi și în necesitatea unei treceri lină și cu succes în această lume mistică. Aceste texte au fost transmise din generație în generație și au influențat profund spiritualitatea și cultura egipteană timp de mii de ani.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/09/vraji_egiptene-1024x644.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/09/vraji_egiptene-150x150.jpguvIstorie
Cartea Morților, cunoscută și sub numele de 'Kitab al-Mayyit' sau 'Cartea ieșirii în Lumina Ziua', este una dintre cele mai remarcabile și importante texte religioase ale Egiptului Antic. Acest text oferă informații și ghiduri esențiale pentru călătoria sufletelor decedatelor în lumea de apoi și descrie ritualurile și incantațiile necesare...