Cuvântul tatuaj „Tatau” provine din Polinezia. A fost gasit scris prima data în înregistrările căpitanului Cook în 1769. Sau gasit destul de multe rămasite tatuate incat sa ne dam seama de faptul că tatuajul este o arta antica pe scară largă.

Unele dintre cele mai timpurii exemple de tatuaje vin din Japonia, şi se găsesc în formă de figurine din lut care au chipuri pictate sau gravate.

Tatuajele sau arta corporala, despre tatuaje

Cele mai vechi figurile de acest gen au fost recuperate din morminte datate de la anul 5.000 i.Hr., sau chiar mai vechi.

Unele corpuri par să aiba o corelaţie între locul tatuajelor şi punctele de acupunctură. „Otzi Omul de Gheata” se pare ca avea boli legate de punctele lutatuajelei de acupunctura, pentru ca erau marcate de tatuaje. Se presupune faptul că erau terapeutice.

Istoria tatuarii:

Acum cateva mii de ani, oamenii isi foloseau propria piele ca o pânza de auto exprimare într-o varietate de moduri, inclusiv metode permanente, cum ar fi tatuare şi marcare, precum si metode temporare cum ar fi produsele cosmetice şi pictura pe corp. Este foarte dificil de determinat cu exactitate când această practică a aparut, deoarece pot fi păstrate doar pentru câteva mii de ani. Cu toate acestea, este dificil de stiut când oamenii au început să-si decoreze pielea, unele dintre primele piei gasite in stare de conservare prezinta semne de tatuare.

O descoperire recenta a unui „atelier” preistoric în peştera Blombos din Africa de Sud, arata fabricarea de ocru intr-o pestera unde nu a fost gasita nicio pictura rupestra. „Atelier”, constând din carapace de scoică abalone in care ocrul era stocat şi prelucrat, combinat cu grăsimi, oase zdrobite, cuarţ şi cărbune pentru a produce un pigment care a fost utilizat ca vopsea pentru pictură, decorarea şi protecţia pielii si a fost datat acum aproximativ 100.000 de ani. Datarea corespunde cu momentul când oamenii moderni timpurii se aflau in pragul gândirii şi se exprimarii simbolistice şi de punere a bazelor artei şi limbajului.

Tatuajele la egipteni:

tatuaje antice egiptene

Foto: www.smithsonianmag.com

Există o mulţime de dovezi că femeile aveau tatuaje pe trupurile lor şi membre din figurinele gasite cca. 4000-3500 î.Hr. si in picturile feminine reprezentate în scene gasite in mormânt cca. 1200 î.Hr., şi o figurină datata din cca. 1300 î.Hr., toate avand tatuaje pe coapse. De asemenea, mici ustensile din bronz identificate ca unelte de tatuat au fost descoperite in situl arheologic din orasului Gurob în nordul Egiptului si datat la cca. 1450 î.Hr. Şi apoi, desigur, există mumii cu tatuaje, trei femei datate la cca. 2000 î.Hr., si alte mumii femei cu astfel forme de marcaje permanente găsite în mormintele greco-romane la Akhmim.

Înregistrări istorice şi hieroglifele au arătat mai multe corpuri tatuate, din dinastia „11” din Egipt. Tatuajele egiptenilor antici urmau linia mediană şi corpul si erau impodobite cu simple puncte si linii care aratau fluxul de energie in corpul uman şi diferiti zei şi zeite.

Mumia lui Amunet care a fost o preoteasă a zeiţei Hathor si care a fost găsita la Teba, avea mai multe puncte şi linii tatuate pe corp. Diferite puncte şi linii urmau fluxul sanguin de pe tot corpul şi aveau ca scop alinierea forţei vieţii umane cu fluxul ceresc de energie din univers. Culturile antice utilizau simbolismul pentru a vorbi sau pentru a crea artă. De fapt, cercurile, punctele, liniile şi modelele geometrice, erau utilizate pentru a comunica sau reprezenta diferite aspecte ale culturii şi religiei.

Scopul tatuajelor preistorice la vechii egipteni este în prezent un punct de dispută între mulţi istorici. Unii cercetători cred că tatuajele au fost utilizate pentru a marca femeile usoare. Alţii cred că tatuarea modelelor pe abdomenul femeilor au jucat un rol terapeutic in timpul sarcinii. Un zeu pitic pe nume Bes este tatuat pe coapsele superioare ale multor mumii de sex feminin. Prezenţa lui Bes poate era intentionata pentru protejarea femeilor in timp ce naşteau, dar nu putem fi siguri de insemnatatea tatuajelor preistorice.

Tatuajele la europeni:

Cea mai veche mumie descoperita de pana acum ce poarta tatuaje preistorice, datează din 330Otzi omul de gheata0 î.Hr. Numit „Otzi
omul de gheata”, corpul său a fost acoperit pe cu tatuaje terapeutice realizate din funingine. În total, corpul său a purtat 57 de tatuaje, în diferite părți – o cruce pe interiorul genunchiului stang, sase linii drepte de 15 centimetri lungime deasupra rinichilor si numeroase linii paralele mici de-a lungul zonei lombare, picioare și glezne.

S-a speculat că aceste tatuaje ar fi fost legate de tratamente pentru ameliorarea durerii, tratament similar cu presopunctura sau acupunctura. Dacă este așa, acest lucru este mai devreme cu cel puțin 2000 de ani înainte de utilizarea lor în China (cca. 1000 î.Hr.).

Germanii pre-creștini, celtii și alte triburi din Europa Centrală și de nord erau de multe ori foarte tatuati, in functie de evenimentele la care au reusit sa supraviețuiasca. Triburile Picts erau faimosi pentru tatuajele lor, cu drobusor albastru închis (sau posibil de cupru pentru tonul de albastru). Iulius Cezar a descris aceste tatuaje în cartea V din razboaiele sale galice (54 ien).

omul din churchenMumiile Chineze: Bazinul Tarim în partea de vest a Chinei, provincia Xingjian a dezvăluit, de asemenea, mai multe mumii tatuate, cel mai faimos este „Omul din Cherchen”. Deşi nu este sigur, mumiile găsit în regiune ar putea data de la sfarsitul mileniului 2 î.Hr. Este surprinzător faptul că tatuajele descoperite în aceasta perioada erau foarte diferite între ele. Conform datelor istorice, mumiile sunt cunoscute ca avand o formă fizică occidentala. Trei mumii tatuate (datate la 300 î.Hr.) au fost extrase din permafrostului munţilor Altai, în a doua jumătate a secolului XX. O femeie și doi barbati. Tatuajele lor reprezentau diferite animale. Desenarea a fost efectuată într-un stil curbiliniu, pentru a face tatuajele sa arate fascinant şi atrăgător.

Tatuajele asiatice:

Au existat o serie de descoperiri senzaţionale in Rusia, cum ar fi „Seful de Trib Scit” şi „Printesa de Gheaţă”.
„Seful de Trib Scit” este un individ conservat excelent descoperit într-un mormânt la sud de Kiev, în 1947. La fel ca si descoperirile Pazyryk, corpul a rămas relativ intact printr-o combinaţie de îmbălsămare şi temperaturile locale scazute. Sciții din punct de vedere cultural au fost legati de Pazyryk, o conexiune cel mai evident apare în motivele decorative ce intruchipeaza animale, care sunt prezente la ambele triburi. „Seful de Trib Scit” a fost extrem de tatuat, cu modele zoomorfe pe umeri, brate, gamba dreapta, şi părţi din piept şi spate.

El a mai avut tatuate două rânduri de puncte în josul coloanei vertebrale, un model relativ simplu în comparaţie cu celelalte tatuaje. Este posibil ca acestea sa fi avut rol terapeutic.

O bucata de pâslă pe care era desenat un berbec a fost găsită în mormânt împreună cu multe alte obiecte funerare. Acest element, aparent nesemnificativ, mai târziu s-a dovedit a fi identic cu berbecul pe braţul drept al sefului de trib. Se crede că pâsla ar fi fost folosit ca matrita. Pâsla ar fi fost înmuiata în vopsea şi plasata pe piele, lasand o pata in forma exactă a modelului ce urma a fi tatuat.

Printesa de Gheaţă: mumia în cauză este o bijuterie arheologică. Atunci când corpul ei foarte tatuat a fost găsit îngropat în gheaţă într-o veche cameră mortuară, s-a considerat a fi una dintre cele mai importante descoperiri din istoria recentă a Rusiei. Printesa de Gheaţă, aşa cum ea a fost numita, a rezistat aproape intacta în permafrostul munţilor Siberieni, înconjurata de un sacrificiu a şase cai cu hamuri aurite.

Ziarul „Vremuri Siberiene”, a scris: „tatuajul de pe umărul stâng al „Printesei” arată un animal mitologic – un cerb cu spatele unui grifon şi coarnele capricornului. Coarnele sunt decorate cu capete de grifon. Şi capul aceluiasi grifon este si pe spatele animalului. Are de asemenea capul unei caprioare cu coarne mari pe încheietura mâinii.

Omul găsit langa „Printesa”, are tatuata aceeaşi creatură fantastica, de data aceasta acoperind partea dreaptă a corpului său, peste umărul drept şi se întinde de la piept pana pe spate. Tatuajele de pe corpul barbatului sunt mult mai elaborate. Pieptul, bratele, spatele şi partea inferioară a piciorelor sunt acoperite cu tatuaje. Mai are tatuata o argali (oaie de munte) pe acelasi cerb-griffon.”.

„Printesa de Gheata” acoperita cu tatuaje.

printesa de gheata

Printesa de Gheata – Foto: www.siberiantimes.com

Tatuaje la fel de complexe şi abstracte ca orice tatuaj cu design modern au fost găsite pe corpul Printesei îngropate în permafrost pentru mai bine de 2500 de ani. Au mai fost gasiti doi razboinici in acelaşi sit funerar în permafrostul din platoului Ukok si aveau tatuate creaturi fantastice similare. Unul dintre ei avea o imagine care traversa umărul drept plecand de la piept si ajungand pana pe spate.

Putem spune că a fost, si este, un loc pe corp pentru a începe cu primul tatuaj, şi acela este umarul stang. Se presupune acest lucru deoarece toate mumiile gasite cu un singur tatuaj il aveau pe umarul stânga.

Tatuajele in America de Sud.

În 1920, arheologii din Peru au dezgropat mumii tatuate datând din secolul XI-lea d.Hr. Nu se stiu multe despre semnificaţia tatuajelor în cultura popoarelor preincase precum Chimu, dar natura elaborata a designului sugerează că tatuarea a avut o lungă perioadă de dezvoltare în timpul perioadei preincase. Studii pe mumiiile Chimu (1100-1470 d.Hr.) indică faptul că practica de tatuare a fost destul de comuna printre bărbaţi şi femei. În unele aşezări, a fost estimat că cel puţin 3% din populaţie avea tatuaje.

Tatuarea si acupunctura:

Există mai multe de tatuaje preistorice care corespund punctelor moderne de acupunctura. Mai important este locul tatuajelor, care s-a dovedit dupa analize riguroase, ca se potriveau cu afecţiunile medicale de care sufereau respectivii oameni atunci când erau în viaţă. Cea mai veche legenda care face trimitere la acupunctura este legenda lui Hua To (110-207 d.Hr.), primul chirurg cunoscut chinez, care a folosit acupunctura pentru a trata durerea de cap.

Cel mai faimos până în prezent este „Otzi”, fiind si cea mai veche mumie descoperita până în prezent cu tatuaje preistorice, datând din 3.300 î.Hr. Trupul său a fost acoperit cu tatuaje terapeutice din funingine. În total, trupul său a avut 57 de tatuaje, în diferite părţi ale corpului – o cruce în interiorul genunchiului stâng, şase linii drepte de 15 cm lungime deasupra rinichilor şi numeroase mici linii paralele de-a lungul zonei lombare, pe picioare şi pe glezne. Analiza  medico-legală a mumiei a arata ca avea artrita la genunchi, glezne, coloana lombara şi articulatiile coapselor. Nouă dintre tatuaje sunt situate pe meridianul vezicii urinare, meridian care este asociat frecvent cu tratarea durerii de spate. De fapt, unul dintre cele două tatuaje în formă de cruce este situat lângă glezna stanga pe punctul UB60, care este considerat in mai multe texte „punct principal al durerilor de spate”. În plus, intestinele sale erau pline de oua de tricocefal (parazit), care poate provoca dureri abdominale severe. Alte cinci tatuaje corespondeau cu puncte de pe vezica biliară, pe meridianele splinei şi ficatului, care sunt utilizate în mod tradiţional pentru a trata tulburări ale stomacului.

Este posibil ca „Otzi”, „Seful de Trib Scit” si preoteasa egipteana Amunet, toti sa fi avut tatuajele in scopuri terapeutice.

„Mumia din sudul Perului are tatuaje care ipotetic ar fi puncte de acupunctura”.

A fost gasita o femeie mumificata datând din 1000 d.Hr., ce avea corpul acoperit cu tatuaje. Ele sunt de două tipuri: animale decorative şi cifruri. Este posibil că aceste cifruri de pe gat sa fie puncte de acupunctură datorita faptului ca sunt tatuate foarte aproape de punctele cunoscute astăzi.

Cele de pe gat constau in cercuri mici, iar cele de la extremități erau mai mult decorative. Tatuajele au fost investigate folosind o varietate de tehnici: microscopul optic, microscopul electronic si spectroscopie Raman. Analiza pigmentului pielii a aratat că au existat două materiale diferite utilizate drept colorant: un material pe baza de cenusa si un material pe bază de plante. Materialul pe baza de cenusa a fost găsit în tatuajele decorative iar materialul pe bază de plante a fost găsit in tatuajele de pe gat.

Facand o comparatie intre tatuajele circulare de pe gat si diagramele de acupunctura se constată că există într-adevăr o similitudine. Acestea ar fi fost terapeutice, concepute pentru a calma stresul sau durerea de gât şi cap. Este interesant faptul ca tatuajele care se presupun a fi terapeutice sunt realizate într-un alt material decât alte tatuaje, cum ar fi cele decorative, şi există o istorie a tatuajului ca remediu vindecator în această regiune.

Acest argument deschide drumul pentru alte ipoteze şi cercetare viitoare. În primul rând, întrebari legate de punctele de acupunctura.  Cum de se pot compara punctele de acupunctura chinezesti cu cele non-asiatic? Sunt punctele de acupunctura universale? Există traditii acupuncturale Andine în artă? În al doilea rând, ce dovezi există că tradiţia Andină de tatuare terapeutica şi acupunctura a existat în trecut? Putem găsi dovezi din arta sau etnografie? O căutare rapidă a aratat că au făcut acupunctura în Peru pentru ceva timp, dar nu s-au descoperit prea multe.

Cercetările viitoare se pot indrepta catre materialele folosite ca cerneluri. Probabil diferite tipuri de cerneluri au fost facute din plante si aceste plante sa fi fost plante medicinale. Sau cercetarea materialelor in sine, pentru a obtine mai multe informatii despre tatuajele circulare si de ce acestea erau diferite.

În culturile circumpolare, şi mai ales pe insula St. Lawrence (Sfantul Laurentiu), factorul cosiderat primar pentru imbolnavire era pătrunderea unui duh rău din afara corpului in sufletele indivizilor afectati. Aceste tipuri de acţiuni malefice ale duhului asupra organismului erau comportamentul dezordonat, posesia, boala, şi în cele din urmă moartea. Prin urmare, şi ca o formă de practică spirituală/medicala, locuitori isi tatuau in mod specific incheieturile. Incheieturile erau considerate a fi drumuri pe care entităţile rele călătoreau pentru a intra în corpul uman pentru al răni. Astfel, tatuajele pe incheieturi protejau persoanele prin închiderea acestor căi, deoarece substanţele utilizate pentru a produce pigmentul pentru tatuaje – urină, funingine, ulei de foca, şi uneori grafit – erau legatura cu „puterea dinamica”, împiedicând astfel duhul rău să intre in corpul.

În ambele torii, chineza de acupunctura şi în cea medicinala din insula St. Lawrence, se credea că toate bolile corpului, interne sau externe, sunt reflectate în anumite puncte fie pe suprafața pielii sau chiar sub ea. In acupunctura, multe dintre aceste puncte apar in articulatiile de la incheieturile majore şi se intind căi specifice numite meridiane. Meridianele conecteaza organelor interne cu anumite puncte care sunt situate pe sau în epiderma, adesea în apropierea nervilor si a vaselor de sange. Evocând acupuncturistii chinezi, yin/yang, corpul este într-o perpetuă stare de echilibru dinamic, oscilând între polii de masculinului si femininului, om şi animal, boală şi sănătate. Astfel, exercitand presiune in exces pe aceste puncte, permite corpului să-şi recapete starea de armonie în interior şi în exterior. Se crede că există mai multe posibile legaturi şi conexiuni intre organe, puncte, articulaţii, şi tatuaje.

Aleutinii, precum si vechii chinezi şi locuitorii din insula St. Lawrence, utilizau acupunctura în tratamentul medical. Acupunctura era frecvent folosita în tratarea durerilor de cap, tulburării oculare, colicilor şi lumbago. La fel ca si insularii din St. Lawrence, aleutinii se tatuau punctat pentru a calma durerile articulare. Aparent, utilizarea acestei tehnologii medicale nu s-a limitat la marginea Pacificului de nord, a ajuns pana in Groenlanda în trecutul îndepărtat. Carbonul radioactiv (carbon-14) a datat mumiile de la Qilakitsoq in secolul 15 d.Hr., au arătat o încercare de tatuare cu modele punctate pe zonele importante ale fetei. Pentru că aceste tatuaje punctate sunt tipice zonelor de acupunctura, o legatura culturala trebuie sugerata. Etnologul danez Gustav Holm raporteaza în 1914 că groenlandezii de est „acum şi atunci…recurgeau la tatuare în caz de imbolnavire.”. Deşi nu suntem în totalitate siguri dacă Holm a facut referire la tatuajele punctate în declaraţia sa, două capete de papusi vechi de 1500 de ani, au fost excavate in insula St. Lawrence ilustrand continuitatea straveche si intinderea pe mii de kilometri.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads/2016/12/tatuaj-maur-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads/2016/12/tatuaj-maur-1-150x150.jpguvIstorieacupunctura,china,egipt,istorie,mumii,peru,tatuaje
Cuvântul tatuaj 'Tatau' provine din Polinezia. A fost gasit scris prima data în înregistrările căpitanului Cook în 1769. Sau gasit destul de multe rămasite tatuate incat sa ne dam seama de faptul că tatuajul este o arta antica pe scară largă. Unele dintre cele mai timpurii exemple de tatuaje vin din Japonia, şi...
Loading...