Ultima zi din viața lui Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost plină de evenimente dramatice și tragice. Iată o cronologie a evenimentelor din acea zi fatidică, 30 aprilie 1945:

Dimineața

  • 04:00 – Hitler se trezește și se întâlnește cu Eva Braun, partenera sa de lungă durată. Cei doi se căsătoresc într-o ceremonie privată în buncărul Führerbunker din Berlin.
  • 07:00 – Cei doi miri iau micul dejun împreună în buncăr.
  • 10:00 – Membrii apropiati ai personalului lui Hitler au primit ordine de a părăsi buncărul și Berlinul. Această mișcare a fost o indicație că liderul nazist se pregătea pentru un eveniment major.

După-amiaza

  • 14:30 – Hitler și Eva Braun își petrec timpul în buncăr, în compania câtorva apropiați, inclusiv Joseph Goebbels și soția sa, Magda Goebbels. Atmosfera este tensionată și sumbră.
  • 15:30 – Joseph Goebbels primește un apel telefonic de la Heinrich Himmler, care încearcă să negocieze un armistițiu cu Aliații. Hitler consideră acest apel ca o trădare și devine furios.

Seara

  • 20:00 – Cu toții iau cina împreună în buncăr. Starea de spirit este tot mai tensionată și disperată.
  • 21:30 – Hitler și Eva Braun se retrag într-o altă cameră și își iau propriile vieți. Hitler se sinucide prin ingerare de cianură și prin împușcare în cap, în timp ce Eva Braun ia aceeași cale, ingerând cianură.
  • 22:30 – Martin Bormann, secretarul personal al lui Hitler, primește ordinul de a arde trupurile lui Hitler și ale Evei Braun în afara buncărului. Aceasta a fost o încercare de a șterge urmele sinuciderii.

Noaptea

  • 01:00 (1 mai 1945) – Unii dintre apropiații lui Hitler, inclusiv Goebbels, și-au luat propriile vieți. Alții au încercat să scape din Berlin, în timp ce orașul era asediat de forțele sovietice și aliate.
  • Înainte de zori – Corpurile lui Hitler și ale Evei Braun sunt arse în afara buncărului. Acesta a fost un act de disperare pentru a împiedica identificarea și profanarea rămășițelor lor.

Această zi, 30 aprilie 1945, a marcat sfârșitul lui Adolf Hitler și a puterii naziste în Germania. Sinuciderea sa a marcat încheierea celui de-al Doilea Război Mondial în Europa și a deschis calea pentru ocuparea Berlinului de către forțele aliate și sovietice. A fost un moment în care lumea a simțit o mare ușurare și speranță pentru sfârșitul unui conflict devastator.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/09/Hitler-Planning-1-1024x469.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/09/Hitler-Planning-1-150x150.jpguvIstorie
Ultima zi din viața lui Adolf Hitler, liderul Germaniei naziste în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost plină de evenimente dramatice și tragice. Iată o cronologie a evenimentelor din acea zi fatidică, 30 aprilie 1945: Dimineața 04:00 - Hitler se trezește și se întâlnește cu Eva Braun, partenera...