Cum se fabrica sapunul, prin metodele rece si calda

„Metoda rece” este cea mai populara metoda folosită in ziele noastre. Unii fabricanti de săpun folosesc procesul cald, dar acesta a fost mult mai folosit în secolele trecute. Istoria fabricarii sapunului ne relateaza acest aspect, din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre.

Săpunul fabricat manual, este din punct de vedere tehnic, săpun cu glicerină şi diferă de săpunul industrial. În procesul manual un exces de grăsime este utilizat. Acest săpun foarte gras este mai bun pentru piele decât săpunul industrial.

Săpunul fabricat la rece, este făcut prin amestecul de acizi graşi şi hidroxid de sodiu (leşie). Acizii graşi, utilizati în această metodă poat fi aproape orice ulei, cum ar fi grasime de vită, ulei de măsline sau ulei de cânepă. Fabricarea de săpun la rece reprezintă o combinaţie de artă şi ştiinţă.

Pentru fabricarea unui produs bun pentru piele, procesul rece presupune măsurarea exactă a cantitatii de leşie (hidroxid de sodiu) şi de grăsime care vor forma o reacţie chimică numită ”saponificare” în care uleiurile şi leşia se amestecă să devină săpun.

Cum se fabrica sapunul din comert

Fabricile de sapun, care folosesc metoda rece, în primul rand tin cont de valoarea de saponificare a grăsimilor utilizate pe o diagramă de saponificare. Această valoare este apoi utilizata pentru a calcula cantitatea corespunzătoare de leşie.

În cazul în care există exces de leşie sapunul va aparea un pH foarte mare care poate arde sau irita pielea. Dar dacă nu există suficienta leşie, săpunul este gras.

În metoda rece, deasemenea, este necesara o temperatura suficienta pentru saponificare. După ce au fost amestecate leşia şi grăsimea, acest amestec poate fi păstrat cald pentru a se asigura că săpunul este saponificat complet. Metoda rece durează aproximativ şase săptămâni.

sapun colorat metoda rece

Sapun fabricat prin metoda rece

Săpunul, produs prin procesul rece, va avea o calitate de lungă durată. In functie de uleiurile folosite, săpunul poate fi uşor sau foarte hidratant.

Spre deosebire de metoda rece de fabricare a sapunului, in medota calda nu este nevoie de o concentraţie exactă a leşiei. Acest lucru este principalul avantaj al acestui proces.

Sapun de casa prin metoda calda

sapun de casa

Sapun fabricat prin metoda calda, sapun de casa

Puteţi lua toate ingredientele (grasime de origine animala si lesie, eventual parfum sau ulei parfumat), sa le puneti intr-un vas, si apoi sa le plasati pe o sursă de căldură, cum ar fi un aragaz, şi sa amestecati frecvent până ce săpunul trece prin diferite stadii.
Excesul de apă se evaporă şi săpunul poate fi folosit imediat dupa ce s-a racit. Săpunul fabricat prin metoda calda, spre deosebire de cel fabricat prin metoda rece, poate fi folosit imediat deoarece temperatura necesara în proces permite ca leşia şi grăsimea sa se saponifice mai repede.

Temperatura necesară pentru fierberea leşiei şi grăsimii este de 80-100° C. Înainte de inventarea termometrelor moderne, producatori de sapun determinau temperatura optima prin aproximare.

 

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/fabrica_de_sapun-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/fabrica_de_sapun-1-150x150.jpguvStiintasapun,stiinta
Cum se fabrica sapunul, prin metodele rece si calda 'Metoda rece' este cea mai populara metoda folosită in ziele noastre. Unii fabricanti de săpun folosesc procesul cald, dar acesta a fost mult mai folosit în secolele trecute. Istoria fabricarii sapunului ne relateaza acest aspect, din cele mai vechi timpuri pana in zilele noastre. Săpunul fabricat manual, este...