Sute de mii de români petrec anual la malul Mării Negre. Litoralul e furnicar, nici pe plajă, si nici în apă n-ai loc să arunci un ac. Marea nu aduce însă doar bucurie printre românii aflaţi în vacanţă. Atunci când e agitată îşi ia tributul. Curenţii puternici aruncă tot mai mulţi turişti în ghearele morţii.

În tot acest timp, multiple fenomene stranii petrecute in Marea Neagră atrag atenţia cercetătorilor. Dispariţii inexplicabile de oameni, nave şi chiar avioane. Se vorbeşte de blesteme, de taine, anomalii ce greu pot fi explicate. Se spune ca energiile malefice înghit vieţi omeneşti. Se vorbeste de un adevărat „Triunghi Blestemat” în Marea Neagră.

Numele Mării Negre este învăluit în legendă. Ea a fost botezată aşa în secolul al XV-lea, din cauza furtunilor violente care o bântuiau şi care se stârneau din senin. Turcii îi spuneau „Karadeniz”, „Marea întunecată din miazănoapte”, poate şi din cauza înfrângerilor pe care le-au suferit de-a lungul istoriei cu flota lor de corăbii, la fel de temute ca uraganele apelor.

Marele om de ştiinţă român Grigore Antipa spunea despre Marea Neagră că este „unică”, în sensul că ea reprezintă, de fapt, două mări suprapuse, una vie şi una moartă. Odată cu creşterea salinităţii mării (legenda spune că din cauza Potopului biblic, care ar fi legat tot de ea), speciile de vieţuitoare mai rezistente au continuat să trăiască în zonele cu apă mai dulce, aflate în apropiere de gurile de vărsare ale Dunării, în timp ce animalele care nu s-au putut adapta au murit. In lipsa curenţilor verticali s-au depus pe fundul mării şi s-au descompus. Fapt care a generat un consum mare de oxigen.

În prezent, în adâncurile Mării Negre nu există oxigen, ci doar hidrogen sulfurat. Acest lucru face ca apele de pe fund să rămână moarte, fiind locuite doar de bacterii anaerobe.

Între cele două straturi ale mării nu există deloc interacţiune, ea fiind în continuare formată din două părţi, una vie şi una moartă. În plus, lipsa oxigenului din adâncuri face ca navele scufundate acolo să fie perfect conservate.

Marea Neagră adăposteşte aproximativ 160 de specii de vieţuitoare foarte rare, dintre care unele aflate pe cale de dispariţie. Zarganul, nisetrul, steaua de mare, păstruga, crabul de piatră, tonul, marsuinul, foca de Kaliakra, rândunica de mare si multe altele.

Tot în legătură cu Marea Neagră, există o teorie care susţine că depozitele de hidrogen sulfurat din adâncuri ar putea acţiona la un moment dat ca o bombă, producând catastrofe naturale.

Marea Neagră mai este cunoscută pentru riscul real de producere de valuri uriaşe, aşa cum se întâmpla şi pe vremea navigatorilor turci. În luna martie a anului 1901, în zona Şabla, s-a produs un cutremur de 7,2 grade pe scala Richter, care a dus la formarea de valuri tsunami în regiunea Mangalia.

Situată între Europa și Asia, Marea Neagră scaldă coastele României, Bulgariei, Turciei, Georgiei și Ucrainei.  Unele dintre cele mai faimoase locuri ale sale sunt Istanbulul si plaja bulgară din Burgas. Este un martor liniștit al locului unde elementele europene și asiatice se întâlnesc. Ascunde sub apele sale întunecate multe secrete despre care se știe că sunt păstrate de secole. Este o Mare plină de povești străvechi și mistere nedezvăluite: unele dintre ele am ajuns să le cunoaștem, dar câte mai avem de descoperit?

Studiile textelor religioase antice și ale Bibliei au făcut să se creadă că Muntele Ararat, care se află de-a lungul coastei Mării Negre, între Estul Turciei și Armenia de Vest, ar fi putut fi punctul în care arca lui Noe a aterizat după sfârșitul Potopului Universal. De fapt, povestea se referă la o regiune destul de extinsă, dar unii cred că rămășițele fosilizate găsite în acel loc coincid cu cele ale legendarei Arcei.

O alta legendă despre Marea Neagră poate fi una dintre cele mai întunecate. Zvonurile șoptesc faptul că insasi Moartea locuieste sub apele sale negre. De ce? Pentru că nu numai epave, ci și tone de cadavre umane pot fi găsite în partea de jos a acesteia.

Cel mai ciudat lucru este că, în urma examinării cadavrelor, concluzia a fost că aceste cadavre aparțineau unor oameni care au trăit cu secole în urmă și totuși rămășițele pot fi găsite într-o stare de conservare care indică o moarte mult mai recentă. Acești oameni au trăit secole? Este aceasta o poveste cu fantome? Nu chiar. Din fericire (sau nu, pentru cei care preferă poveștile cu fantome), știința are răspunsul la acest mister. Dupa cum spuneam, lipsa oxigenului din apa face procesul de descompunere mult mai lent.

Marea Neagră este casa a 28 de insule ce aparțin jurisdicției diferitelor țări: Bulgaria, România, Turcia și Ucraina. Pe lângă faptul că sunt niște mici paradisuri pierdute în mijlocul Mării, ele sunt un depozit uimitor de faună și floră care cu greu poate fi găsită în altă parte.

După cum am menționat anterior, pe fundul Mării Negre poate fi găsita o cantitate mare de epave (împreună cu vechii lor locuitori). Navele sunt perfect conservate și, prin urmare, reprezintă o vedere impresionantă a corăbiilor antice din lemn care dorm liniștite pe fundul tăcut al mării. Potrivit investigațiilor, corăbiile aparțin unei perioade cuprinse între 3 și 5 î.Hr., care a fost perioada de măreție a Greciei antice. Această descoperire și cantitatea surprinzător de mare de epave au dus la credința că Marea Neagră era o răscruce importantă a lumii antice pentru comerț și afaceri maritime.

Marea Negra are încă multe surprize de arătat. Unul dintre cele mai mari râuri subacvatice a fost descoperit sub mare. Da, ati auzit bine, un rau subteran activ care continuă să curgă și să transporte sedimente. Putem spune ca și la acel nivel de presiune a apei, râul ar putea susține viața în straturile inferioare.

O teorie care începe să capete forță spune că vechiul continent pierdut al Atlantidei ar fi putut fi situat în Marea Neagră și ar fi fost scufundat de o mare inundație în urmă cu mai bine de șapte mii de ani. Cercetătorii și oamenii de știință au adunat dovezi ale acestui mare potop, iar unii spun că descrierea zonei Mării Negre și a unor orașe de coastă, precum Sinop, se potrivește cu descrierea data de Platon  Atlantidei. De asemenea, arheologul subacvatic Robert Ballad, renumit pentru descoperirea epavei Titanicului, a găsit sub apele Mării Negre resturi de piatră ale caselor și fermelor.

Se mai vorbeste si despre un Triunghi al Mării Negre, similar cu Triunghiul Bermudelor, după dispariția misterioasă a avioanelor sovietice și grecești din zonă. Eforturile de căutare nu au reușit să găsească rămășițele acestor avioane și nici nu se stie soarta oamenilor de la bord.

Aceste avioane care dispar au stârnit multe speculații, si astfel a primit un nume înfiorător: „Triunghiul morții”. Unii vorbesc si despre anomalii magnetice care pot cauza defecțiuni electrice la bordul avioanelor. Un lucru este cert: Marea Neagră este ca o cutie cu surprize și încă nu putem ști ce alte mistere mai sunt de descoperit.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/boat-4545059-1024x576.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/boat-4545059-150x150.jpguvAltfelIstorieStiintaTimp Liber
Sute de mii de români petrec anual la malul Mării Negre. Litoralul e furnicar, nici pe plajă, si nici în apă n-ai loc să arunci un ac. Marea nu aduce însă doar bucurie printre românii aflaţi în vacanţă. Atunci când e agitată îşi ia tributul. Curenţii puternici aruncă tot...