Istoria trenului modern si cum a schimbat lumea

Istoria trenului modern se întinde pe ultimii două sute de ani de civilizaţiei moderna. Aceasta descoperire incredibilă a schimbat drastic industria, si modul in care calatorim in fiecare zi. De la primul tren cu motor cu aburi care a mers pe căile ferate industriale din Anglia, la

istoria trenului

Tren cu aburi

începutul anilor 1800, la timpurile moderne când trenurile de mare viteza („bullet”) transporta mii de călători cu viteze incredibile, trenurile marfare care transporta o sumă substanţială de marfa in toata lumea, trenurile au contribuit la dezvoltarea civilizaţiei noastre asa cum nimeni nu se aşteapta.

Drumurile foarte lungi devin accesibile aproape instantaneu (5000 de km de călătorie au fost scurtanti din una sau două luni la doar câteva zile). Producția industriala poate fi alimentata cu o cantitate infinită de materii prime, la fel si livrare a produselor finite. Datorita aceastei dezvoltari a călătoriei rapide cu trenul, (mult înaintea inventarii primele avioane) apare necesitatea implementării fusurilor orare standardizate in întreaga lume.

Trenurile din ziua de astazi sunt utilizate în diverse moduri, de la tramvaie, metrouri, trenuri de distanta (dotate cu restaurante şi vagoane de dormit, pentru călătoriile lungi), trenuri marfare, trenurile de mare viteză, care pot atinge viteze de 300-500 km/h. Cu toate acestea, istoria trenului a inceput cu un design mult mai simplu. Inainte de aparitia motoarelor cu aburi, civilizatiile antice din Grecia, Egipt și Europa industrializata (anii 1600-1800) au folosit caii ca sursa principala de tractiune pentru trenuri primitive, simple.

Cu sine special construite, care permiteau călătoria în două direcţii, caii depuneau o cantitate minimă de efort în timp ce trageau trenuri incarcate cu fier, cărbune, și alte bunuri. Sosirea motorului cu aburi în primii ani ai secolului al XIX-lea a facut ca inginerii sa construiasca un nou tip cai ferate. Aceste noi tipuri de trenuri au permis transportul mult mai mulor materii prime si mai repede ca oricând.

6 lucruri din istoria trenului

• Primul tren a apărut în anul 1804. A reuşit să traga 25 de tone de fier şi 70 de persoane pe o distanţa de 16 km.

• Pe parcursul istoriei trenurile au fost alimentat cu abur, energie electrică şi combustibil diesel (deşi unul dintre primele trenuri, în SUA, a fost tras de cai).

• Trenurile, în prezent transporta ~40 % din marfă.

• Trenuri sunt foarte ecologice, dar sunt scumpe de produs şi intretinut.

• Primul tren comercial cu aburi (numit „Racheta” lui George Stephenson) a reuşit să atingă viteza de 96 km/h. Astăzi trenurile pot merge cu peste 200 km/h, şi trenurile de mare viteza cu peste 500 km/h.

• Două dintre cele mai faimoase linii de cale ferată au 9.297 km lungime „Expresul Trans Siberian/Zarengold” care face legătura între Moscova şi Vladivostok, şi prima cale ferata americana care a conectat coasta de est şi coasta de vest în 1866.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/istoria_trenului-1.pnghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/istoria_trenului-1-150x150.pnguvIstorieStiintaegipt,George Stephenson,grecia antica,istorie,tren
Istoria trenului modern si cum a schimbat lumea Istoria trenului modern se întinde pe ultimii două sute de ani de civilizaţiei moderna. Aceasta descoperire incredibilă a schimbat drastic industria, si modul in care calatorim in fiecare zi. De la primul tren cu motor cu aburi care a mers pe căile ferate industriale din Anglia, la începutul anilor 1800, la timpurile moderne când trenurile de mare viteza...