Sapunul, istoria fabricarii, date istorice

sapunul in egipt

Sapunul in Egiptul antic

Arheologii au descoperit un butoi care conținea o substanță asemănătoare săpunului, datând din 2800 î.Hr., în timpul săpăturilor din Irak. Se crede că aceste recipiente mari au fost utilizate în Babylonia pentru fabricarea unui fel de săpun.

Prima dovada de existenta a săpunului a fost o tablita din lut mesopotamiană datând din 2200 î.Hr., cu o reteta de sapun inscriptionata pe ea. Tehnica de fabricare a sapului in antichitate era de amestecare a bunurilor provenite de la animale, cum ar fi grăsime, şi cenuşă pentru a forma un agent de curăţare.

Egiptenii fabricau anumite tipuri de sapun. Manuscrise datand din ~1.500 î.Hr., găsite în Egipt, descriu o substanţă realizata prin combinarea grasimilor animale şi uleiurilor vegetale pentru a crea in fel de săpun, şi mai contineau explicatii pentru un alt tip de săpun care era utilizat în producţia lânei.

În jurul anului 200 d.Hr., grecii antici au combinat leşie şi cenuşă pentru a curăţa oalele şi statuile. Galezii şi romani foloseau grăsime animală, cenuşă şi seu de capră la producerea sapunului cu textura tare si moale.

In anul 600 d.Hr., au aparut bresle specializate in producerea săpunului şi retete moderne, pe care unele le folosim si in zilele noaste.

In secolul al VIII-lea, fabrici de săpun au fost construite în Italia şi Spania. Una dintre primele fabrici de săpun a fost construita în Marsilia, acolo se puteau cultiva măslini. Industria a luat nastere în Franţa in jurul secolului al XIII-lea şi apoi Anglia a preluat tradiţia. În timp ce sapunul fabricat in Franţa era facut exclusiv din ulei de măsline, englezii produceau sapunul dintr-o varietate de ingrediente.

Nicholas Le Blanc, a descoperit o metoda ieftina de extragere a sodei din sare, care a extins şi a revolutionat industria sapunului. În 1811, Eugene-Michel Chevreul a determinat cantitatea exacta de grasime ce era necesara pentru a produce sapunul. Înainte de această descoperire, acesta era pur şi simplu ghicita. Acestea şi alte descoperiri au facilitat productia de săpun, si i-au extins disponibilitatea şi popularitate.

Sapunul

Sapun

Producţia comercială de sapun a fost schimbata în timpul Revoluţiei Industriale. Sapunul nu a mai fost făcut acasa şi oamenii au început sa-l cumpere din magazine.

După Primul Război Mondial și până in 1930, o metoda asemanatoare distilarii era folosita pentru fabricarea săpunului. La scurt timp, a aparut „procesul continuu” si asa timpul de productie a scazut la mai puţin de o zi, el a fost introdus şi dezvoltat de Procter&Gamble. Acest process este încă folosit de marii producatori de sapun.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads/2016/12/sapunul-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads/2016/12/sapunul-1-150x150.jpguvIstorieegipt,istorie,sapun
Sapunul, istoria fabricarii, date istorice Arheologii au descoperit un butoi care conținea o substanță asemănătoare săpunului, datând din 2800 î.Hr., în timpul săpăturilor din Irak. Se crede că aceste recipiente mari au fost utilizate în Babylonia pentru fabricarea unui fel de săpun. Prima dovada de existenta a săpunului a fost o tablita din lut mesopotamiană datând...
Loading...