A fost Iosif tatăl biologic al lui Iisus Hristos? Dacă nu, atunci cine? Evangheliile după Matei și Luca povestesc faptul că Isus a fost conceput fără participarea unui bărbat. Opiniile antice despre biologia concepției, bazate pe teoria aristotelică, diferă de înțelegerea noastră modernă a geneticii și biologiei.

Pentru ca Isus Hristos să fi fost considerat pe deplin uman conform standardelor noastre moderne și nu o ființă semi-divină sau specială ar fi avut nevoie de ADN uman complet. În timp ce Maria, mama lui Isus, ar fi furnizat cromozomul X, cine a furnizat cromozomul Y esențial? Dumnezeu? Iosif?

Andrew Lincoln de la Universitatea din Gloucestershire abordează aceste întrebări. Începând cu poveștile despre naștere din evangheliile lui Matei și Luca, el examinează ce credeau primii creștini despre concepție și explică cum s-au schimbat opiniile despre acest subiect de-a lungul timpului.

Cine a fost tatăl biologic al lui Isus? Ca oameni moderni, ne-am putea întreba cum produsul unei concepții ar putea fi cu adevărat non-uman, daca cromozomul Y se spune ca nu a provenit de la un tată uman. Andrew Lincoln explică faptul că această problemă nu ar fi fost deranjantă pentru o audiență antică sau pentru scriitorii poveștilor despre Nașterea lui Isus din evangheliile lui Matei și Luca. Cu alte cuvinte au fost scrise atunci cand intelegerea despre anatomie si bilogie era extrem de precara.

Înțelegerea lor asupra concepției, modelată de o cultură patriarhală, ar fi fost o variație a teoriei aristotelice dominante. Din această perspectivă, materialul genetic masculin oferă principiul formativ pentru viață. În acest fel, masculul funcționează ca o cauza activă eficientă a reproducerii, iar femela funcționează ca furnizorul materiei căreia masculul îi dă definiție.

Pe scurt, substanțele corporale necesare unui făt uman provin doar de la o mama, nefiind neaparata nevoie si de un tata. Cei care au auzit poveștile nașterii lui Isus l-ar fi considerat pe Isus pe deplin uman, deoarece mama lui i-a furnizat toată substanța corporală.

În ceea ce privește biologia antică, chiar și fără un tată uman, Isus ar fi fost văzut pe deplin uman. Mama sa, Maria, a furnizat substanța sa umană și, în acest caz, Dumnezeu, prin mijlocirea Duhului divin, a furnizat principiul însuflețitor în locul unui tată uman.”

A fost Iosif tatăl biologic al lui Isus sau doar tatăl adoptiv? Poveștile susțin că Isus a fost conceput fără un tată uman, dar mai târziu în Evanghelia după Luca, Iosif este menționat ca părintele și tatăl lui Isus. Într-adevăr, prin descendența lui Iosif, se arată că Isus a fost descendent al regelui David. Aceste relatări contrazic poveștile despre nasterea lui Isus.

Modul tradițional de a reconcilia aceste relatări aparent incongruente este că Iosif a fost tatăl adoptiv al lui Isus. Ca un subset al biografiei antice greco-romane, Evangheliile pot fi comparate cu alte biografii greco-romane, cum ar fi biografiile lui Tezeu, Romulus și Alexandru cel Mare. În aceste exemple, personajului central i se oferă două povești de concepție, una naturală și una supranaturală.

Poveștile de concepție dublă pentru aceeași figură nu erau neobișnuite în biografiile greco-romane, se sugerează că aceasta a fost o modalitate de a atribui semnificație și valoare celor „care au fost percepuți că au atins măreția în viața lor ulterioară”. Cei care au realizat lucruri mărețe în viața lor de adult meritau o poveste de concepție grozavă, chiar supranaturală.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/06/tatal_lui_isus_hristos-1-1024x576.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/06/tatal_lui_isus_hristos-1-150x150.jpguvAltfelIstorieTimp Liber
A fost Iosif tatăl biologic al lui Iisus Hristos? Dacă nu, atunci cine? Evangheliile după Matei și Luca povestesc faptul că Isus a fost conceput fără participarea unui bărbat. Opiniile antice despre biologia concepției, bazate pe teoria aristotelică, diferă de înțelegerea noastră modernă a geneticii și biologiei. Pentru ca Isus...