Inca din antichitate si pana in zilele noastre tatuajele au fost un subiect destul de taboo. Fie ca vorbim despre opinia unora din jurul noastru sau chiar despre biblie. Iata ce spune Biblia despre tatuaje. „Să nu faceți tăieturi în trupul vostru pentru morți și să nu vă tatuați semne: Eu sunt Domnul”.

Deși acest pasaj interzice în mod clar tatuajele, nu oferă un motiv explicit. Aceasta ridică întrebarea: De ce Biblia interzice tatuajele? În lucrarea sa de opinii biblice „Cerneala nesfântă: ce spune Biblia despre tatuaje?” Mark Chavalas, profesor de istorie la Universitatea din Wisconsin, examinează tabuul tatuajelor in Biblie.

Nu numai că analizează explicațiile tradiționale pentru această interdicție, dar investighează și ce semnificație au tatuajele pentru popoarele antice din Orientul Apropiat, inclusiv pentru vechii israeliți, ceea ce sugerează motivul real pentru care tatuajele erau tabu.

Biblia denunță idolatria și mai multe practici păgâne de doliu. Unii cred că tatuajele ar fi practici păgâne. Cu toate acestea, nu găsim nicio dovadă în acest sens în textele antice din Levant, Mesopotamia sau Egipt. Din câte putem spune, tatuajul nu a fost o practică străveche de doliu în aceste culturi.

Tatuajul nu apare niciodată în textele antice din Orientul Apropiat ca o practică de doliu. În Orientul Apropiat antic, tatuajele erau folosite pentru a marca sclavii. Adesea, numele proprietarului unui sclav era tatuat sau marcat pe mână sau pe frunte.

Dacă sclavul ar fi fugit, ar fi putut fi înapoiat cu ușurință stăpânului său. Astfel, tatuajul a fost văzut ca un semn de proprietate. Chavalas crede că acest lucru s-ar putea afla în spatele interzicerii tatuajelor in Biblie:
„Tatuajul, un însemn al proprietății, a fost poate condamnat în Biblie pentru că le-a amintit israeliților de trecutul lor. La urma urmei, tocmai petrecuseră extrem de multi ani ca sclavi în Egipt, unde tatuajul era folosit și ca semn al sclaviei. Nemaifiind considerați sclavi, israeliților le era interzis acum să-și marcheze trupurile cu semne permanente de sclavie față de foștii stăpâni. Acest lucru nu trebuia să le fie prezentat în mod explicit; Nimeni nu trebuie să-i întrebe pe fostii deținuții din închisoare de ce își aruncă uniformele de penitenciar atunci când nu mai sunt încarcerați.”

Chavalas observă, de asemenea, că ar putea exista o referire pozitivă la tatuaje în Biblie. Isaia spune: „Eu sunt al Domnului! Altul va fi chemat pe numele lui Iacov, altul va scrie pe mână: „Al DOMNULUI”. Si adoptă numele lui Israel.

Scriindu-si numele lui Dumnezeu pe mâna, israelitul din Isaia și-a propus de bunăvoie să devină un slujitor al lui Dumnezeu. Cel puțin în acest caz, se pare că tatuajul era acceptat deoarece persoana respectivă se insemna ca aparținând Dumnezeului lui Israel.

Venind in zilele noaste tatuajul are, in mare parte, alta semnificatie. Majoritatea oamenilor isi fac cel putin un tatuaj cu scop exclusiv estetic. Pana la urma fiecare este liber sa faca ce doreste cu propriul corp.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/06/tatuajele_interzise_biblie-1024x576.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/06/tatuajele_interzise_biblie-150x150.jpguvAltfelIstorieTimp Liber
Inca din antichitate si pana in zilele noastre tatuajele au fost un subiect destul de taboo. Fie ca vorbim despre opinia unora din jurul noastru sau chiar despre biblie. Iata ce spune Biblia despre tatuaje. „Să nu faceți tăieturi în trupul vostru pentru morți și să nu vă tatuați...