Iarna este cel mai rece anotimp

iarna

Iarna este unul dintre cele 4 anotimpuri, din zona temperata, fiind si cel mai rece dintre cele 4. Spre deosebire de celelalte 3 anotimpuri (primavara, vara si toamna), temperaturile scad considerabil ajungand sa se inregistreze de foarte multe ori grade minus.

Iarna este mai frig in emisfera nordica din cauza inclinarii Pamantului cu 23,5 grade(desi in luna ianuarie Pamantul este cel mai apropiat de Soare). Pamantul are forma de geoid (cerc turtit) si permite o inclinare a propriei axe. Din aceasta cauza va reflecta mai multa lumina provenita de la Soare iarna(ianuarie) in emisfera nordica si mai multa lumina in luna iulie, atunci cand este iarna in emisfera sudica.

Iarna ziua este mai scurta, in comparatie cu celelalte anotimpuri atunci cand ziua este mai lunga. O zi are tot 24 h si iarna dar perioada de lumina este mai mica in medie cu 5 h fata de alte anotimuri. Cea mai scurta zi din an se inregistreaza pe datile de 21 sau 22 decembrie(depinde de an) atunci cand are loc solstitiu de iarna in emisfera nordica si cel de vara in emisfera sudica.

In aceasta perioada a anului sunt cele mai multe si cele mai frumoase sarbatori, putem aminti aici „Mos Nicolae”, „Ignatul”, „Ajunul Craciunului”, „Craciunul”. Pe data de 31 decembrie la ora 12:00 AM are loc trecerea dintre ani. Este o mare sarbatoare internationala si in Romania poarta numele de „Revelion”.

In Romania cea mai scazuta temperatura inregistrata vreodata a fost in anul 1942 in luna ianuarie, cand mercurul termometrelor a inregistrat -38, 5 grade la statia Bod din judetul Brasov. Cea mai ridicata temperatura, pentru aceasta perioada, a fost inregistrata in anul 1995 in luna februarie cand mercurul termometrelor au aratat +26 grade la statia Medgidia.

anotimpul iarna

In Romania in aceasta perioada ceasurile sa dau inapoi cu o ora, astfel trecandu-se la „ora de iarna”. incepand din luna octombrie a anului curent pana in luna aprilie a anului urmator, cand se trece la „ora de vara”.

In acest anotimp apar ninsorile, care pot tine in anumiti ani, pana in lunile martie chiar aprilie. Zapada este prilej de bucurie, natura capata o haina alba superba. Zapada protejeaza viitoarele recolte de inghet si ger.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/iarna-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/iarna-1-150x150.jpguvNaturaStiintaCraciun
Iarna este cel mai rece anotimp Iarna este unul dintre cele 4 anotimpuri, din zona temperata, fiind si cel mai rece dintre cele 4. Spre deosebire de celelalte 3 anotimpuri (primavara, vara si toamna), temperaturile scad considerabil ajungand sa se inregistreze de foarte multe ori grade minus. Iarna este mai frig...