Colesterolul si sanatatea

Colesterolul, acest dusman tacut al sanatatii, nu este altceva decat un lipid compus, (un tip de grasime) din grupul sterolilor care se gaseste exclusiv in alimentele de provenienta animala si pe care organismul nostrum il fabrica mai cu seama in ficat. Functia sa in organism este de a servi ca materie prima pentru sinteza hormonilor sexuali intre altele, a sarurilor biliare si a membranelor celulare.

Colesterolul, chiar daca este o substanta indispensabila vietii, atunci cand nivelul sau se ridica in sange tinde sa se depoziteze pe peretii arterelor deteriorandu-le si ingustandu-le diametrul, fenomen care este cunoscut sub numele de ateroscleroza. Astfel un nivel ridicat de colesterol predispune la un mai mare risc de infarct de miocard, tromboza arteriala si lipsa de irigare sanguina in extremitati.

Colesterolul circula in sange cu unele substante numite lipoproteine. Dupa felul de lipoproteine cu care se uneste, colesterolul capata diferite nume si are de asemenea efecte diferite.

Colesterol LDL 

Colesterolul care circula in sange unit cu lipoproteine cu densitate scazuta, LDL prescurtat ( Low Density Lipoprotein), reprezinta circa 75% din colesterolul sanguin total. Colesterolul LDL favorizeaza formarea aterosclerozei. Este numit “colesterol rau” sau nociv.

Colesterolul HDL  

Circula cu lipoproteine de inalta densitate, HDL prescurtat (High Density Lipoprotein). Recent s-a descoperit ca acest tip de colesterol care se mai numeste familiar “cholesterol bun”, are o actiune preventiva fata de ateroscleroza. Cu cat va fi mai ridicat nivelul sau in sange cu atat va fi mai bine.

Din tabelul de mai jos, se poate trage concluzia ca uleiul de masline, macar ca diminueaza doar putin colesterol total, exercita un efort protector in ceea ce priveste formarea aterosclerozei, prin faptul ca ridica nivelul de colesterol bun care este transportat de catre lipoproteinele de inalta densitate (colesterol HDL).

Uleiurile de seminte, bogate in acizi grasi polinesaturati (poliinsaturati) diminueaza colesterolul total, si de asemenea colesterolul HDL cu efect protector, drept care efectul global in diminuarea riscului de ateroscleroza, chiar daca este considerabil, nu este complet. Avand in vedere acest lucru o recomandare sigura este de a combina folosirea uleiului de masline cu uleiul de seminte, fara a le amesteca insa, ci folosindu-le alternativ.

Produsele de pescarie, indeosebi speciile grase au acizi grasi poliinsaturati care fac sa coboare nivelul colesterolului. Insa trebuie sa ne amintim ca pestele apartine regnului animal si are de asemenea colesterol care se absoarbe si trece in sange. Datorita acestui fapt, efectul global al pestelui asupra colesterolului sanguin si actiunea sa protectoare fata de ateroscleroza nu sunt atat de evidente cum ne-am fi asteptat.

Efectul acizilor grasi asupra colesterolului:  

Topuri de acizi grasi

Sursa

LDL

HDL

Saturati

Grasimi animale

Marire

Marire

Mononesaturati

Ulei de masline, avocado

Diminuare

Usoara crestere

Polinesaturati

(poliinsaturati)

Uleiuri de seminte si de peste

Diminuare

Diminuare

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/fat-foods-1487599_1280-1024x727.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/fat-foods-1487599_1280-150x150.jpguvSanatate
Colesterolul si sanatatea Colesterolul, acest dusman tacut al sanatatii, nu este altceva decat un lipid compus, (un tip de grasime) din grupul sterolilor care se gaseste exclusiv in alimentele de provenienta animala si pe care organismul nostrum il fabrica mai cu seama in ficat. Functia sa in organism este de a...