Multe zone din lume sunt dedicate unei religii, dar formate de alta. Afganistanul este una dintre aceste țări care aderă ferm la islam; dar, înainte de sosirea islamului, țara a fost centrul principal al instruirii budiste. Mai multe relicve budiste confirmă istoria budistă timpurie a țării.

În timp ce majoritatea relicvelor au fost distruse de conflicte și neglijență, majoritatea colecțiilor muzeelor au fost jefuite sau grav avariate. Ca urmare, este necesară o investigație substanțială pentru a descoperi vestigiile bogatei istoriei budiste. Statuile Buddha Bamiyan, care au fost distruse de talibani în 2001, sunt una dintre cele mai importante dovezi legate de istoria budistă din Afganistan.

În provincia Samangan, unul dintre cele mai remarcabile situri pre-islamice din Afganistan, există relicve budiste uimitoare – o stupa subterană cunoscută local ca Takht-e Rostam (Tronul lui Rustam). Stupa a fost numită după Rustam al III-lea, monarhul persan al dinastiei Bavand.

Spre deosebire de altele, această stupa a fost sapata în pământ, într-un mod care amintește de catedralele monolitice din Etiopia. O mănăstire budistă cu cinci peșteri distincte este sculptată pe malurile exterioare ale canalului. Contine si cateva chilii monahale folosite pentru meditatie.

Mici breșe de pe acoperișuri au permis unor fascicule mici de lumină să pătrundă în caverne, creând un mediu frumos și liniștit în amurg. Mănăstirea subterană este lipsită de ornamente, dar este uimitoare prin minunea sa tehnică.

De ce a fost sculptată această stupă a lui Takht-e Rostam într-un mod atât de neobișnuit?

Istoricii au dat două explicații probabile: una este că a fost făcută pentru camuflare pentru a apăra mănăstirea de invadatori; un alt argument, mult mai banal, este că a fost făcută pur și simplu pentru a scăpa de variațiile dramatice de temperatură ale Afganistanului.

Takht-e Rostam (Tronul lui Rostam) este un nume afgan pentru un personaj mitic din cultura persană. Când funcția originală a stupei a fost uitată în timpul islamizării Afganistanului, locul a devenit renumit pentru faptul că aici Rostam s-ar fi căsătorit cu mireasa lui, Tahmina.

Stupa-urile sunt „sanctuare” religioase simbolice ale budiștilor din întreaga lume. Conform scrierilor vedice antice, nave zburătoare ciudate sau „Vimanas” au vizitat Pământul în urmă cu 6000 de ani, conform anumitor teorii ale astronauților antici (Anunnaki).

Numele pentru stupa din India este ikhara, care înseamnă „turn”. Ikhara este similar cu termenul egiptean Saqqara, care se referă la Piramida în trepte sau Scara către Rai.

Avand in vedere misterul acestor locuri si faptul ca nici pană in ziua de azi, cu toate tehnologiile noastre moderne, nu am reusit sa deslusim mare lucru din tainele acestor civilizatii fabuloase de mult apuse, ce-ar fi dacă egiptenii și indienii antici ne-ar învăța același lucru despre stupe si piramide, că sunt pântece de metamorfoză, scări cosmice către cer sau porti catre Rai?

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/clouds-2709662-1024x576.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/clouds-2709662-150x150.jpguvAltfelIstorieStiintaTimp Liber
Multe zone din lume sunt dedicate unei religii, dar formate de alta. Afganistanul este una dintre aceste țări care aderă ferm la islam; dar, înainte de sosirea islamului, țara a fost centrul principal al instruirii budiste. Mai multe relicve budiste confirmă istoria budistă timpurie a țării. În timp ce majoritatea...