Se propagă ideea ca suntem prea mulți, deși, as putea spune ca suntem doar 8 miliarde. Când spui ca suntem 8 miliarde, suna mult, suna mare, suna de necuprins. Vom face un exercitiu de imaginatie cu date matematice reale. Planeta noastră totalizează 510,1 trilioane de mp, luand in considerare uscatul si oceanele. Daca împărțim suprafața totală a planetei la toată populația, fiecărui om îi vor reveni ~63.000 mp (6,3 ha).

Continentul Europa totalizează ~10 trilioane de mp, așadar daca mutam toată populația planetei in Europa, fiecărui om i-ar reveni cate ~1.200 mp, ceea ce este mai mult decat suficient pentru o casa cu o curte generoasa.

Mergem mai departe cu exercitiul nostru de imaginatie, restrangem suprafața și mutăm toată populația planetei în județul Suceava, care totalizează 8,5 miliarde de mp. In acest moment fiecărui om de pe planetă ii va reveni 1,5 mp, de amprentă la sol. Evident ca ne va fi imposibil sa locuim umar la umar toata populatia planetei. Asa ca in Suceava, se vor construi blocuri de 10 etaje, cu apartamente de 50 mp. Acum fiecărui om de pe planetă daca s-ar muta singur intr-un apartament, ii vor reveni ~51,5 mp.

Aceleași calcule se pot face si cu mașinile, care totalizează ~1,2 miliarde. Ar încăpea fără nicio problema in județul Botoșani. Mașinile poluează, da este adevarat dar la nivel planetar lucrurile stau diferit. Asadar, după ce am aflat ca toate mașinile de pe planetă ar încăpea fără probleme în județul Botoșani si dacă am porni simultan toate mașinile si le-am lăsa să funcționeze 24 din 24 timp de un an, privit din spatiu la nivel planetar ar apărea ca un ac de gămălie care fumega.

Cifrele sunt la fel de relevante pentru toată industria grea a planetei, care ar încăpea in județul Iași. Așadar, putem muta toată populația planetei, toate mașinile si toată industria in doar 3 județe din Romania in timp ce restul planetei ar ramane libera. Va suna cunoscuta ideea, nu? Parca mai ieri anumite minti luminate ne prezentau ideea de a locui toti la comun. Nu ca nu s-ar intampla deja asta in marile orase. Dar dusa la extrem aceasta idee poate face mai mult rau decat bine.

Suntem prea mulți? Poluăm prea mult? Consumam prea multe resurse? Rămâne să-și răspundă fiecare. Cert este ca pentru planeta noastra suntem cât un vârf de ac.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/propaganda-7306193-1024x614.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/propaganda-7306193-150x150.jpguvAltfelStiintaTimp Liber
Se propagă ideea ca suntem prea mulți, deși, as putea spune ca suntem doar 8 miliarde. Când spui ca suntem 8 miliarde, suna mult, suna mare, suna de necuprins. Vom face un exercitiu de imaginatie cu date matematice reale. Planeta noastră totalizează 510,1 trilioane de mp, luand in considerare...