Harta Babiloniană a Lumii, cunoscută și sub numele de Imago Mundi, este considerată cea mai veche hartă pe o tablă de lut scrisă în limba akkadiană. Aceasta a fost descoperită la Sippar, în sudul Irakului, la aproximativ 97 de kilometri nord de Babilon, pe malul estic al râului Eufrat. În prezent, această tablă de lut se găsește la Muzeul Britanic din Londra.

Istoria acestei hărți este fascinantă. Ea datează din perioada dinastiei Babiloniene timpurii, aproximativ 600 î.Hr., și oferă o perspectivă valoroasă asupra cunoașterii geografice și a viziunii cosmologice a babilonienilor din acea epocă.

Iată o analiză detaliată a elementelor de pe această hartă:

1. „Munte” (Akkadian: šá-du-ú): Această inscripție sugerează reprezentarea unui lanț muntos sau a unor caracteristici geografice înălțate, cum ar fi dealuri sau munți.

2. „Oraș” (Akkadian: uru): Marcajul pentru orașe indică locurile populate sau centrele urbane semnificative în regiunea reprezentată pe hartă.

3. Urartu (Armenia) (Akkadian: ú-ra-áš-tu): Aceasta ar putea indica locația sau granițele antice ale regiunii cunoscute sub numele de Urartu, care corespunde aproximativ cu Armenia modernă.

4. Assyria (Akkadian: kuraš+šurki): Este indicat regatul antic al Asiriei, situat în nordul Mesopotamiei, și ar putea marca granițele sale.

5. Der (Akkadian: dēr): Este un oraș antichitate important din Mesopotamia, iar marcajul ar putea indica locația acestuia pe hartă.

6. „Mlaștină” (Akkadian: ap–pa–ru): Aceasta sugerează zonele mlăștinoase sau umede din regiunea reprezentată pe hartă.

7. Elam (Akkadian: šuša): Acesta indică regiunea Elamului, care era situată în sud-vestul Irakului și sud-vestul Iranului de astăzi.

8. „Canal” (Akkadian: bit-qu): Marcajul pentru canal poate sugera sistemele de irigații sau canalele artificiale care au fost utilizate în Mesopotamia antică pentru agricultură și transport.

9. Bit Yakin (Akkadian: bῑt-ia-᾿-ki-nu): Acesta este un termen misterios și ar putea indica o locație sau o regiune specifică în Mesopotamia.

10. „Oraș” (Akkadian: uru): Un alt oraș marcat pe hartă, care indică densitatea populației și importanța centrelor urbane în acea perioadă.

11. Habban (Akkadian: ha-ab-ban): Posibil un alt oraș sau loc specific în Mesopotamia antică.

12. Babilon (Akkadian: tin.tirki), împărțit de Eufrat: Aceasta este o reprezentare semnificativă a orașului Babilon, cu Eufratul tăindu-l în două părți. Babilonul a fost unul dintre cele mai faimoase orașe din antichitate.

13. Ocean (ape sărate, Akkadian: idmar-ra-tum): Acest element indică probabil o reprezentare a apelor sărate, ceea ce poate sugera o înțelegere antica a unor corpuri de apă, cum ar fi mări sau oceane.

Această hartă reprezintă nu doar o imagine a geografiei antice, ci și un indiciu valoros al gândirii și cunoașterii umane din acea perioadă istorică. Ea oferă o privire fascinantă în lumea străveche a Mesopotamiei și a regiunilor înconjurătoare.

Harta oferă o privire rară asupra cunoașterii și viziunii babilonienilor asupra lumii lor. Ea indică nu doar elemente geografice, ci și aspecte mitologice, subliniind importanța religiei și cosmologiei în gândirea lor.

Muzeul Britanic păstrează cu grijă această comoară istorică, permițând astfel cercetătorilor și publicului să continue să exploreze și să înțeleagă lumea străveche a Babilonului prin intermediul acestei hărți uimitoare.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/09/FB_IMG_1694984260338.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/09/FB_IMG_1694984260338-150x150.jpguvIstorie
Harta Babiloniană a Lumii, cunoscută și sub numele de Imago Mundi, este considerată cea mai veche hartă pe o tablă de lut scrisă în limba akkadiană. Aceasta a fost descoperită la Sippar, în sudul Irakului, la aproximativ 97 de kilometri nord de Babilon, pe malul estic al râului Eufrat....