Generalitati

Alimentatia inseamna incorporarea substantelor din mediul înconjurător de către organismul viu în vederea desfăşurării proceselor vitale. Structura complexă şi instabilă a materiei vii se dezvoltă şi se întreţine numai prin asimilarea unor substanţe din mediul extern. Prin permanenta transformare a substanţelor încorporate, materia vie folo­sind energia rezultată din aceste transformări chimice este capabilă să reacţioneze şi să se adapteze nevoilor organismului şi totodată să stabi­lească un echilibru între cele două procese ale metabolismului (asimilare şi dezasimilare).

alimentatia

Componentele alimentatiei Foto: bbc.co.uk

In natură există foarte multe substanţe, însă numărul celor indispensabile pentru desfasurarea unui metabolism normal este redus.

Alimentatia este calea prin care se pot menţine funcţiile normale ale organismului uman. Alimentatia adecvată cerinţelor organismului este aceea care cuprinde toate substanţele nutritive (plastice, energetice şi biocatalitice) şi care contribuie la armonioasa şi deplina dezvoltare fizica si psihica a omului.

Enumerate în ordinea importanţei, substanţele necesare omului pentru desfăşurarea normală a proceselor metabolice sunt: oxigenul, apa, protidele, glucidele, lipidele, sărurile minerale, vitaminele, enzimele şi acizii organici. Pornind de la faptul că pe seama acestor substanţe se rea­lizează funcţia generală de troficitate, în termeni medicali acestea se numesc şi trofine. In natură, acestea nu se găsesc în stare pură, ci sunt răspandite în diferite produse naturale sau industriale folosite în hrana omului şi cunoscute sub numele de alimente.

Alimentele se clasifica după locul de unde provin in alimente de origine :

  1. animala (carne, lapte, ouă) ;
  2. vegetala (cereale, legume, fructe);
  3. minerala (apa, sarea de bucătărie).

Substanţele care intră în componenţa alimentelor îndeplinesc, condiţionandu-se reciproc, roluri diferite în funcţie de structura fiecăreia şi de necesităţile organismului. In urma cunoaşterii din ce în ce mai amănun­ţite a rolului exercitat de fiecare substanţă şi a relaţiilor dintre ele, apor­tul de material nutritiv nu mai este privit după numărul de calorii necesare pentru acoperirea energiei consumate de organism, ci după realizarea unui echilibru între ceea ce omul pierde şi ceea ce el primeşte din mediul înconjurător. Astfel, alimentatia trebuie să cuprindă toate sub­stanţele esenţiale pe care organismul nu le poate sintetiza, în proporţiile in care ele sunt necesare.

Majoritatea alimentelor de origine animală şi vegetală nu se pot consuma în stare naturală; acestea sunt supuse unui proces termic prin care suferă transformări fizice, chimice şi organoleptice. Gustul, mirosul, aspectul şi modul de servire al alimentelor constituie un adevărat rafinament al artei culinare. Prin aceste însuşiri, produsele alimentare, îna­inte de a pătrunde în corp, acţionează asupra extremităţilor periferice ale organelor de simţ, producand unele senzaţii agreabile sau dezagreabile.

Un preparat bine pregătit, frumos prezentat, este privit pe de o parte cu plăcere, iar pe de altă parte provoacă o secreţie mai abundentă a sucurilor digestive care ajută la pregătirea organismului pentru primirea hranei.

Problema fundamentală este realizarea unui echilibru cantitativ şi calitativ între ceea ce organismul asimilează sau pierde în diferite stări fiziologice şi ceea ce el primeşte prin alimente.

O alimentatie raţională contribuie la o mai bună dezvoltare fizică şi psihică, sporeşte posibilităţile omului de a se adapta la mediul înconjurător, măreşte puterea de apărare faţă de acţiunea agenţilor patogeni şi promovează voia bună şi sănătatea.

Pentru realizarea unei alimentatii raţionale este necesar să se cunoască atat necesităţile nutritive ale omului în diverse stări fiziolo­gice şi condiţii de mediu, cat şi acoperirea necesităţilor cu alimente proaspete, plăcute, ştiinţific pregătite şi corect servite.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads/2017/01/componentele_alimentatiei-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads/2017/01/componentele_alimentatiei-1-150x150.jpguvSanatatesanatate
Generalitati Alimentatia inseamna incorporarea substantelor din mediul înconjurător de către organismul viu în vederea desfăşurării proceselor vitale. Structura complexă şi instabilă a materiei vii se dezvoltă şi se întreţine numai prin asimilarea unor substanţe din mediul extern. Prin permanenta transformare a substanţelor încorporate, materia vie folo­sind energia rezultată din aceste transformări...
Loading...