In culisele planetei se desfășoară un proces lent și letal. In timp, Soarele devine mai strălucitor și mai fierbinte. Din păcate, sfârșitul vieții de pe pământ va veni. Diverse catastrofe geologice, cum ar fi formarea de mari provincii magmatice, reprezintă un pericol real pentru viața de pe pământ. Este o posibilă explicație pentru cea mai severă criză din istoria Pământului, evenimentul Permian-Triasic, ce a avut loc acum 291 de milioane de ani si a avut o rată de extincție de 96% a vietii.

Cenușa vulcanică și gazele din marile provincii magmatice din China și Siberia au otrăvit întreaga atmosferă. Impactul unui asteroid mare împreună cu vulcanismul, au provocat ultima mare extincție în masă, cu dinozaurii drept cele mai faimoase victime. Dar chiar și fără astfel de evenimente catastrofale viața de pe pământ va pieri.

Pe măsură ce soarele îmbătrânește și emisia de lumină și radiații crește, cu aproape 1% la fiecare 110 milioane de ani. Ca răspuns, temperaturile globale vor crește. Temperaturile mai ridicate provoacă mai multă evaporare a apei din oceanele pământului, iar mai multă apă în atmosferă accelerează eroziunea rocilor. Intemperiile și eroziunea introduc cantități mari de dioxid de carbon în sedimentele marine.

Sedimentele sunt subduse în mantaua pământului, se topesc acolo și alimentează activitatea vulcanică, astfel încât dioxidul de carbon stocat este readus în atmosfera pământului. Acest ciclu a reglat și stabilizat temperatura suprafeței pământului în ultimul miliard de ani și pământul nu a fost niciodată prea cald sau prea rece pentru apa lichidă, o condiție prealabilă a vieții.

În cele din urmă, placile tectonice se vor opri pe măsură ce pământul rămâne fără energie și va prevala eroziunea. Din ce în ce mai mult dioxid de carbon va fi stocat în sedimentele depuse pe fundul oceanelor. Într-un miliard de ani, concentrația de dioxid de carbon din atmosfera pământului va fi prea scăzută pentru a susține plantele sau alte organisme fototrope.

Fără plante, animalele nu vor mai avea hrană și vor muri de foame. Fără dioxid de carbon, pământului isi va pierde si capacitatea de reglare a temperaturii. Vor apărea fluctuații puternice și în cele din urmă temperaturile vor scădea mult sub zero grade celsius. Pământul va deveni o planetă de gheață.

Poate că unele microorganisme vor supravietui, hrănindu-se cu reacțiile chimice de-a lungul ultimelor izvoare termale active sub gheață sau supraviețuind în habitate subterane, cum ar fi peșterile și fisurile din roci. Întrucât microbii au fost prima forma de viață de pe pământ, apărând în urmă cu aproximativ patru miliarde de ani, ei vor fi și ultimii supraviețuitori.

Într-un final, soarele va fi atât de fierbinte încât toată gheața de pe pământ se va topi, formând oceane fierbinți și o atmosferă compusă în mare parte din vapori de apă. Unele microorganisme sunt capabile să supraviețuiască în apă fierbinte și pentru o perioada de timp ultimele oceane de pe pământ vor prospera in viata microbiana adaptata la temperaturi ridicate.

Pe măsură ce soarele devine și mai fierbinte, în aproximativ două miliarde de ani, toată apa de pe pământ se va evapora și se va pierde în spatiul cosmic pentru totdeauna. Suprafața va deveni un deșert uscat, prea fierbinte și nehabitabil pentru viață. Interiorul pământului, va fi complet solidificat și inactiv, va deveni prea rece pentru a furniza energie sau nutrienți ultimelor forme de viață existente ascunse sub pământ.

Sfârșitul pământului, ca si planeta va veni în 7,5 miliarde de ani, pe masura ce soarele nostru isi mareste volumul. Intr-un final soarele va fi atat de mare incat va inghiti la propriu planeta noastra. Cat despre omenire, planeta ne mai da ragaz de inca un milliard de ani pentru a ne dezvolta suficient tehnologic si pentru a gasi o alta planeta careia sa-i putem spune casa.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/bridge-2646231-1024x606.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/bridge-2646231-150x150.jpguvIstorieNaturaStiinta
In culisele planetei se desfășoară un proces lent și letal. In timp, Soarele devine mai strălucitor și mai fierbinte. Din păcate, sfârșitul vieții de pe pământ va veni. Diverse catastrofe geologice, cum ar fi formarea de mari provincii magmatice, reprezintă un pericol real pentru viața de pe pământ. Este...