O societate fără cash înseamnă zero numerar. Banii ar fi complet digitali, pe deplin urmăribili și pe deplin controlați. Se afirma ca oameni sunt din ce în ce mai atenți la germenii invizibili care trăiesc pe suprafețele obiectelor de zi cu zi, cum ar fi monedele și bancnotele.

Cash-ul se spune ca ar fi un răspânditor de germeni din cauza materialului său fibros și numărului de mâini prin care trece. Ceea ce îi face pe unii să speculeze despre valoarea sa în timpurile moderne. Dar să-ți imaginezi o lume fără monede și bancnote fizice îi face pe multi să se teamă de ce e mai rău.

„O societate fără bani cash înseamnă fără numerar. Zero. Nu înseamnă în mare parte fără numerar și mai poți folosi în continuare „un pic de cash aici și acolo”,” se arată într-o postare făcută pe 5 iulie de un anume Kevin Monroe. „Fără numerar înseamnă complet digital, complet urmăribil, complet controlat. Cred că cei care susțin o societate fără numerar nu sunt pe deplin conștienți de ceea ce cer.”

Monroe susține că nu vei mai primi bani în felicitări de ziua de naștere și nu vor mai fi joburi ciudate sau certuri pentru câțiva banuti. Dar nu asta este problema majora. Intr-o societate fără numerar, băncile vor avea control deplin asupra „fiecărui ban pe care îl deții” și că mișcările și acțiunile tuturor vor fi urmăribile. Guvernul „va decide ce puteți și ce nu puteți cumpăra”.

Alte postări reiterează temerile lui Monroe, indicând controlul guvernamental drept principalul motiv pentru o societate fara cash. „Cu numerarul dispărut, guvernul se poate asigura că vede, taxează și stochează fiecare tranzacție”, „Nu vei mai cumpăra niciodată nimic fără ca fratele cel mare să știe. Unii au spus că postarea inițială a fost scrisă de gazda radio Dave Ramsey, insa acesta a negat.

Cercetările sugerează că conceptul de societate fără numerar a fost lansat de la mijlocul secolului al 20-lea, când cercetătorii și consultanții în domeniul tehnologiei de afaceri din SUA au discutat despre posibilitățile unei „societăți fără plati”.

Ideea că mesajele electronice ar putea înlocui cecurile pe hârtie a apărut încă din 1954. Odată cu creșterea serviciilor de plată electronica, o societate fără numerar devine din ce în ce mai ușor de imaginat. Dar experții spun că o mișcare imediata către lipsa numerarului nu inseamna neaparat eliminarea completa a numerarului.

Shelle Santana, profesor de marketing la Harvard, care a studiat îndeaproape tendința fără numerar, a scris în Harvard Business Review că cercetarea ei arată că o societate cu „mai puțin numerar” este mai probabilă – și că nu este de așteptat la o societate complet fără numerar in urmatorii 2 ani.

„Când oamenii vorbesc despre o societate fără cash, chiar dacă, sa zicem ca o cafea poate fi cumparata fara numerar, din punct de vedere macroeconomic, nu cred că statul nu va mai imprima niciodată bani.”, a mai declarat Santana.

A adăugat că „fără numerar” se referă de obicei la cheltuirea de bani cash, spre deosebire de metodele și formele de plată fără numerar, cum ar fi depozitul direct. Totuși, plățile electronice se accelerează.

Este puțin probabil ca numerarul să dispară, așa cum se teme Monroe – deși platile electronice pot deveni mai răspândite decât cashul, pe măsură ce timpul trece. Această schimbare va veni probabil cu generațiile viitoare, deoarece acestea sunt native din punct de vedere digital, noi restul fiind destul de analogici.

Acestea fiind spuse, se naste intrebarea, cine ar controla moneda digitală într-o societate fără numerar?
Băncile centrale, care sunt instituții financiare cărora li s-a acordat controlul asupra producției și distribuției de bani pentru o națiune sau un grup de națiuni, conduc planul către lipsa numerarului.

Aproximativ 70% dintre băncile centrale la nivel global s-au gândit să emită propria monedă digitală, potrivit unui raport al Bancii Internationale Pentru Reglementare. „Totul incepe cu băncile centrale”, a spus Kevin Rutter, responsabil pentru informații de piață la o firmă de software blockchain.

„Timp de 5 ani au facut o cercetare, scriind lucrări, explorează avantajele și dezavantajele unui tip de monedă digitală emisă de banca centrală, așa cum o numesc ei – în esență o formă digitala a dolarului. Nu este în regulă ceea ce fac”: Intreprinderile mici simt că băncile ii exclud din programul de stimulare financiara.”

Băncile și instituțiile similare, emit deja dolari digitali, sub formă de carduri de credit și de debit, acesta ar fi modul în care economia este digitalizată. Fără ca guvernul să-și emită propriii bani digitali, este puțin probabil să se poată controla finanțele unei persoane.

„Dacă guvernul emite monedă digitală, atunci guvernul poate vedea de fapt unde curg banii prin sistem și cum sunt utilizați”. „Dar asta ar insemna ca guvernul să emită bani digitali, ceea ce nu stiu sa existe, deși pot exista cazuri în acest sens.”

Guvernul este însă responsabil de taxe și este adevărat că într-un sistem de plată complet digital ar fi mai ușor să impoziteze. Santana a arătat Nigeria, despre care a spus că nu are o infrastructură bancară grozavă, dar este o societate cu foarte multe plati electronice.

„Unul dintre motivele pentru care Nigeria dorește să-și digitalizeze plățile este pentru a începe să colecteze taxe într-un mod mai eficient”. Fără vizibilitate cu privire la câți bani curg de fapt prin sistem, nu poți impozita eficient oamenii.

Planul companiilor emitente de carduri este de a conecta încă 1 miliard de oameni și 50 de milioane de întreprinderi mici la economia digitală până în anul 2025.

„Cu cât lucrurile se digitalizează mai mult, cu atât o amprentă digitală mai mare este lăsată în urmă, si va exista vizibilitate asupra a tot ceea ce face toată lumea”. „Asta vă face expus la încălcarea intimitatii, in urma unei posibile piratari a sistemului, datele dvs. vor fi scurse.”

Dar nu trebuie să fie așa. Rutter a spus că sistemele pot fi proiectate într-un mod care să protejeze informațiile oamenilor, iar la unele bănci centrale, aceste conversații au deja loc. De exemplu, permiterea confidențialității anumitor tranzacții sub 50 USD.

Acestea nu țin de tehnologie, ci mai mult de intenția oamenilor care construiesc sistemele și dacă vor respecta confidențialitatea. Ultimii 2 ani au testat cu siguranță capacitatea de adaptare la lipsa numerarului – și probabil a accelerat procesul.

Un studiu realizat de Square, o companie de tehnologie financiară, a constatat că între 1 martie și 23 aprilie, numărul de afaceri fără numerar din SUA au crescut cu 23% – dar la nivel global acesta este scăzut. Marea Britanie a înregistrat o creștere de 50% a afacerilor fără numerar, iar Canada a înregistrat o creștere de 39%.

In ultima perioada multe magazine fizice s-au închis si pentru a nu da faliment au fost nevoite sa se mute in online. „Așadar, este o crestere uriasa a consumatorilor care acum trebuie să plătească digital pentru lucruri pe care le plăteau inainte în numerar.”

Teama justificată sau nu de transmitere a unor bacterii si virusuri a pus în centrul atenției transmiterea prin numerar. Acest risc nu este nou și nici mai periculos decât alte moduri de plată. „Banii au fost întotdeauna murdari”.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/06/se_desfiinteaza_banii_cash-1024x576.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2023/06/se_desfiinteaza_banii_cash-150x150.jpguvAltfelTimp LiberUV:News
O societate fără cash înseamnă zero numerar. Banii ar fi complet digitali, pe deplin urmăribili și pe deplin controlați. Se afirma ca oameni sunt din ce în ce mai atenți la germenii invizibili care trăiesc pe suprafețele obiectelor de zi cu zi, cum ar fi monedele și bancnotele. Cash-ul se...