pescuit la clean pe rau

Locul meu preferat de pescuit la clean

Unul dintre stilurile mele preferate de pescuit la clean este pescuitul cu pluta, şi în special imi place sa pescuiesc pe rauri la pluta.

Am pescuitului pe râuri mici locale, cat si pe râuri mari si puternice. Am învăţat o mulţime de lucruri valoroase în această perioadă. Pe care doar practicand le inveti.

Pot utiliza aceste cunoştinţe cand vine vorba de pescuitul la clean (cu pluta). In acest articol vreau sa vorbesc despre tactici. Din punctul meu de vedere un pescar care stie sa pescuiasca la pluta întotdeauna va prinde mai mult peşte pe râu decât alti pescari, care folosesc alte tehnici.

Captura mea record de clean este de 2,7 kg – folosind tehnica de pescuit la pluta si ca momela viermusii (albi, rosii si galbeni, dar din experienta va spun, clenul prefera viermii albi).

Ca si obiectiv pentru viitor vreau sa-mi depasesc recordul si sa prind un clean de peste 3,5 kg.

Tehnica mea preferata de pescuit la clean.

Am prins clean la aproape orice metodă şi momeală, dar metoda mea preferată de departe este cea cu pluta si viermi (in poza un clean prins cu o alta metoda si anume la spinning cu vobler). Am prins clean chiar si la pâine, dar pentru mine viermele garanteaza succesul in orice conditii chiar dacă râul are apa tulbure sau foarte limpede.

pescuit la clean

Clean prins la spinning cu vobler

Daca sunteti un pescar cu abilitati de pescuit la pluta si daca aveti putia rabdare sa inceapa sa manance, cleanul pur şi simplu nu poate rezista viermilor chiar si in cele mai reci zile. Pescuind cu alte momeli sau tehnici in special in zilele reci, poate duce la o singură muşcătură, dacă aveti noroc, dar pluta cu vierme va poate umple juvelnicul chiar şi în cele mai reci condiții.

Cleanul nu poate rezista unui flux constant de larve pe langa ei şi în cele din urmă vor musca. Viermii pun cleanul într-o furie de hranire, mai ales atunci când au si alti concurenti care sa le manance momeala.

Cleanul se prinde la vierme si in condiţii perfecte, când râul este limpede si cu o tentă de verde, dar se prinde si în condiţii foarte reci de ingheata pluta in apa. Cheie succesului cand este foarte frig este ca temperatura sa fie constanta. În cazul în care vremea este rece pentru mai multe zile atunci cleanul va manca bine. Dar o scădere bruscă a temperaturii după o zi usor calda va afecta hranirea cleanul.

Abordare şi tahnici de pescuit la clean, stationar cu pluta

Deci, care sunt tehnicile mele de pescuit la clean pe rauri? Voi lua cu mine mai multe beţe pentru a acoperi diferite locuri pe rau, iar diversi factori de la fata locului vor dicta ce linie voi folosi in acea zi. Cleanul este un peste foarte inteligent, la inceput de noiembrie cand apa incepe sa se limpezeasca, am descoperit o tehica prin care te poti camufla. Apa fiind limpede cleanul efectiv vede malul si ce se misca pe el. Daca este ceva pe mal care nu face parte din habitalul sau zilnic, cleanu se sperie sau efectiv nu mananca. Asa ca un truc foarte eficient pe care il puteti folosi este sa acoperiti zona din apa, in care veti pescui (daca raul nu curge prea rapit), cu cat mai multe frunze uscate. In acest mod veti obtura vizibilitatea cleanului pe mal si va veti camufla.

Batul meu preferat este unul de 5 m, special pentru pescuitul la pluta (clasica undita), asociata cu un fir de nailon 0,12-0,14 mm in general incolor sau de culoarea apei (atentie la alegerea firului, trebuie sa fie de foarte buna calitate si foarte rezistent. Cleanul este un peste destul de violent), un carlig nr. 14-16 galben (le prefer pe cele cu tija scurta, permit viermelui o miscare mai naturala) si foarte important o pluta de 0,5-1 g cat mai apropiata de culorile naturale (galben pal etc). Nu folositi plute grele si de culori aprinse cu ar fi culorile fluorescente sau albastru si rosu.

Chiar si o pluta complet alba va poate scadea randamentul. Pescuitul la clean trebuie sa fie cat mai natural si simplu, si ceea ce veti folosi trebuie sa fie cat mai aproiat de habitatul lui. Orice lucru aparent artificial va poate scadea mult randamentul chiar si in conditii perfecte de vreme.

pescuit la clean

Cleni prinsi la stationar cu pluta (bonus cativa obleti).

Acesti doi cleni din imagine au fost prinsi imediat dupa ce am facut filmuletul de mai jos.

Sfaturi şi trucuri.

Una dintre componentele cheie ale pescuitului la cleanul este momeala.

Iau, în general, iau cu mine intre 1 si 3 kg de viemi pentru o partida de pescuit, ritmul de nadire va fi de aproximativ o cana pe oră. Întotdeauna nadesc locul cu viermi cu cel putin o ora inainte de incepe efectiv pescuitul.

Pe râuri limpezi, voi nadi adesea cu câteva ore înainte de a incepe. Acest lucru il fac pentru a câştiga încrederea cleanul viclean.

Dupa ce le veti câştiga încrederea si vor intra in competitie pentru hrana, vor deveni mult mai uşor de prins. Voi începe întotdeauna cu o cantitate mică de nadire, aproximativ 30 viermi la fiecare minut până când încep pescuitul. Apoi uşor voi creşte cantitatea de viermi aruncata in apa si la fiecare aruncare a unditei, inainte voi arunca nada (intre 30 si 50 de viermi).

Puteti incepe cu viermi pusi in carlig, dar 90 % dintre capturile de clean au fost prinse la un singur vierme. Cleanul incredibil de siret şi va ignora adesea portia dubla in ac. După prinderea câteorva cleani sa nu va surprinda faptul ca totul se va linisti pentru o perioada si nu va mai manca, deoarece cleanul devine prudent la agitaţie.

Un mic sfat ar fi ca atunci sa va opriti din pescuit şi doar sa continuati sa naditi locul cu viermi, pentru a le recapata increderea. Uneori se poate intampla sa va opriti din pescuit şi pentru o ora, asta in zilele nu foarte norocoase. Este o tactica foarte buna pentru ca tot plimband pluta prin apa, atunci cand nu mai mananca, va poate strica total ziua de pescuit.

Un alt truc este sa mariti brusc volumul de nadire. Adesea ma opresc din pescuit şi doar nadesc locul cu o cana plina cu viermi la fiecare cateva minute pentru aproximativ 20 de minute şi apoi reincep sa pescuiesc.

Fir intins!

Pescuitul cu pluta pe rauri nu este o metoda usoara de stăpânit şi va poate solicita fizic dar recompensele sunt pe masura. Exersand tehnicile puteţi fi siguri de faptul ca veti prinde mai mult peşte.

Am prins mult mai mult clean la pluta decât la orice altă metodă.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/clean-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/clean-1-150x150.jpguvNaturapescuit,video
Unul dintre stilurile mele preferate de pescuit la clean este pescuitul cu pluta, şi în special imi place sa pescuiesc pe rauri la pluta. Am pescuitului pe râuri mici locale, cat si pe râuri mari si puternice. Am învăţat o mulţime de lucruri valoroase în această perioadă. Pe care doar practicand le inveti. Pot utiliza...