“Sub tuum praesidium” sau tradus in limba romana “Sub protecția Ta”, este un imn și o rugăciune creștină. Este cea mai veche rugăciune cunoscută, către Maica Domnului. Se spune ca incarcatura este atat de puternica incat ajunge direct la Dumnezeu si că orice suferinta sau dorintă va fi ascultata de Sfanta Treime si Maica Domnului.

“Sub tuum praesidium” a fost descoperita abia in secolul al-11-lea și este bine cunoscută in Biserica Ortodoxa si cea Catolică. Textul acestei rugaciuni a fost găsit într-o liturghie ortodoxă de Crăciun. Papirusul original era scris in limba greacă si a fost datat, de papirologul Edgar Lobel și de savantul Colin Roberts, ca fiind scris în secolul al III-lea, aproximativ anul 250 d.Hr.

Rugaciunea facea parte din obiceiul sulpician, ca toate orele de la scoala să se încheie cu spunerea acestei rugăciuni. Pe lângă textul grecesc, versiuni antice pot fi găsite în coptă, siriacă, armeană și latină.

Henri de Villiers găsește în termenul „binecuvantată” o referire la salutul făcut de Sfânta Elisabeta. „Praesidium” este tradus ca „o asistență acordată, într-o manieră puternică, în timp de război de către trupele abia sosite pe front.”

A fost practică medievală și postmedievală în mai multe eparhii, în special în Franța, Sub tuum se folosea ca refren final sau antifon la rugaciunile de noapte în locul Salve Regina și în Ritul de Braga, unde este cântat la sfârşitul Liturghiei.

In luna octombrie 2018, Papa Francisc a comunicat să se spuna aceasta rugaciune împreună cu Rozariul și Rugăciunea către Sfântul Mihail, cerând unitatea Bisericii în fața diverselor scandaluri și acuzații.

Iata versiunea originala in limba latina:

Sub tuum praesidium confugimus Sancta Dei Genetrix.
Nostras deprecationes ne despicias in necessitatibus,
Sed a periculis cunctis libera nos semper,
Virgo gloriosa et benedicta!

Daca in limba Iatina pare destul de greu de pronuntat iata si versiunea in limba romana:

Sub protectia ta ne refugiem
Sfântă Născătoare de Dumnezeu
Nu disprețui rugăciunile noastre nevoiașe
Dar din toate pericolele izbaveste-ne mereu
Fecioară glorioasă și binecuvântată!

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/papyrus-5807371-1024x700.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/papyrus-5807371-150x150.jpguvAltfelIstorie
“Sub tuum praesidium” sau tradus in limba romana “Sub protecția Ta”, este un imn și o rugăciune creștină. Este cea mai veche rugăciune cunoscută, către Maica Domnului. Se spune ca incarcatura este atat de puternica incat ajunge direct la Dumnezeu si că orice suferinta sau dorintă va fi ascultata...