Reumatismul si bolile reumatismale

Reumatismul si bolile reumatismale – cauze si efecte

Acest capitol de patologie acopera o sfera vasta de afectiuni localizate la aparatul locomotor, caracterizate prin dureri, care se agraveaza la frig si umezeala. Sunt grupate in forme inflamatorii,forme degenerative si reumatismul partilor moi.

Reumatismul inflamator

Se caracterizeaza prin prezenta semnelor de inflamatie locala (roseate,durere si tumefactie)si generala (febra,viteza de sedimentare a globulelor rosii crescuta si leucocitoza).Cele mai frecvente forme infalmatorii :

reumatismul bolile reumatismale

Reumatismul si bolile reumatismale

1.Reumatismul poliarticular acut-denumit si reum atismul cardio articular –La 8 -12 luni dupa tratarea corespunzatoare a afectiunii se poate face sub control, cura balneara cu apa sarata, oligominerale si sulfuroase.

2.Reumatismul infectios-Grupeaza un numar de stari patologice articulare,care au drept character comun o reactie inflamatoare datorita unui agent infectios.Reumatismul nu are tendinta la supuratie ,astfel incat trebuie facuta distinctie intre el si artrita microbiana .Dupa ce procesul de rheumatism infectios este stins,articulatia respective trebuie in continuare atent tratata pentru a se recupera functia normala.Se prescriu masaj si gimnastica medicala,procedure de hidroterapie si termoterapie (impachetari cu parafina ,bai de lumina,solux),electroterapie(curenti galvanici,unde ultrascurte).

Poliartrita reumatoida

Cuprinde un grup mare de afectiuni,caracterizate prin gravitate, evolutie progresiva si tendinta la prinderea simetrica a articulatiilor mergand de la cele ale extremitatilor spre cele de la radacina membrelor.Mai este cunoscuta sub numlele de poliartita cronica evolutiva,rheumatism cronic progresiv simetric si reumatism cronic primar.

Forma cea mai obisnuita este aceea care apare al femei in perioada menopauzei. Boala debuteaza frecvent prin prinderea simetrica a artculatiilor mici, cu predominanta la maini,cu redoare articulara matinala, modificari radiologice, anemie. Fenomenele inflamatoare progreseaza ,starea generala continua sa se agraveze, apar deformatii caracteristice.

In afara de tratamentul medicamentos, unele metode terapeutice au dat rezultate: corticoterapia, auroterapia, antipaludicele de sinteza. Se mai recomanda unele tratamente ortopedice, care pot corecta deficientele cauzate de deformatiile existente. In faza de debut se recomanda ionizari galvanice cu novocaina, calciu si ultraviolete. In faza exsudativa se vor putea adauga si campuri electromagnetice de joasa frecventa, iar daca leziunile au intrat in faza exsudativ-proliferativa se pot prescrie si procedure generale mai intense si apoi obligatoriu kinetoterapie, gimnastica medicala.

Spondilita anchilozanta

Este o alta forma de imbolnavire reumatismala,cu imbolnavire reumatismala severa,cu inflamarea mai ales a articulatiilor dintre vertebre. Se caracterizeaza printr-o mare fecventa la barbatii tineri si printr-o evolutie indelungata .La originea bolii stau anumite infectii,figul si umiditatea,cauze ereditare.La inceput bolnavii se plang de dureri,mai ales nocturne,in coloana vertebrala lombara sau dorsala,nevralgii intercostale,nevralgii ale sciaticului.Un alt semnla debutul bolii este inflamatia articulatiei sacro iliace ,in perioada imediat urmatoare sunt prinse si articulatiile costo-vertebrale,se osifica benzile ligamentare ale coloanei vertebrale si in special ligamentul longitudinal anterior, facand sa apara formatiunile cunoscute sub numele de sindesmofiti(punti osoase).La examenul radiologic coloana vertebrala coloana apare ca un “bat de bambus”,devenind rigida. Se recomanda,in scopul de a corecta unele deformatii si tulburari ale functiei respiratorii ,exercitii fizice si  gimnastica medicala,chiar si unele jocuri sportive.

Climatul potrivit pentru un asemenea bolnav este cel uscat si insorit,cu vanturi slabe fara mari variatii-diurne si sezoniere –ale temperaturii si presiunii atmosferice.

Reumatismul degenerativ

Este cunoscut si sub numele de de artroza,se caracterizeaza prin procese de degenerescenta a formatiunilor care constituie articulatia ,incepand cu modificarile cartilajului articular si terminand cu reactii proliferative osoase si sinoviale.

Reumatismele degenerative au cauze multiple si-deoarece apar mai ales dupa 40 ani,sunt considerate indeosebi de origine metabolica si endocriniana (apar in obezitate,diabet).Un rol predominant joaca si factorul mecanic (traumatisme,conditii statice defectuase ducand la uzura cartilaginoasa ),precum si factorul circulator (tulburari vasomotorii,varice,flebite,).Nu trebuie neglijat nici rolul factorilor nervosi ,al imbatranirii generale tisulare,precum sic el al factorului ereditar.

Localizarile mei frecvente sunt la genunchi (gonartroza), la sold (coxartroza) si coloana (spondiloza).

Gonartroza

Este mai frecventa la femeie(70-80% din cazuri),apare in general dupa varsta de 40 ani si se localizeaza de obicei la ambii genunchi.Dezvoltata pe baza endocrina (menopauza) ,sau metabolica(obezitate,guta,diabet)ea apare in urma unor conditii mecanice defectuase (traumatisme,tulburari statice)sau a unor tulburari statice)sau a unor tulburari vasculare.

Durerile nu sunt violente,dar au un character persistent ,cu agravare al mers si ameliorare in repaus.Uneori produce un blocaj total al articulatiei geunchiului ,ceea ce indica si posibilitatea existentei unui revarsat lichid intraarticular (hidartroza).Examenul radiologic pune in evidenta ingustarea articulatiei,condensari marginale,deformatii,osteoporoze si chiar corpi liberi in articulatie.

Tratamentul principal consta in primul rand in repaus.Se administreaza medicamente calmante ,unguente,se introduc in articulatia bolnava substante de tip novocaina sau hidrocortizon.Nu se omite atunci cand este cazul tratarea osteoporozei.Se folosesc tratamente de tip hidro si termoterapie ,dus-masaj,dus subacval,gimnastica medicala,kinetoterapie.

Coxartroza

Este mai frecventa la varste mai inaintate ,debutand obisnuit dupa varsta de 40 ani.Suferinta progreseaza pe masura ce articukatia este tot mai solicitata (obezitate,purtarea de obiecte grele,statul in picioare).Simptomele de inceput sunt durerea, care apare la mers,si deficitul in special la incaltare ,urmat de schipatat.Rotatia soldului si miscarea de ducere in afara a coapsei sunt limitate sau dificile.Se poate ajunge la impotenta functionala.

Tratamentul coxartrozei consta in repaus si tratament cu iod ,vitamina D, calciu ,sulf, infiltratii cu novocaina.Tratamentul orthopedic si chirurgical are indicatii in cazurile mai avansate ,in special acolo unde se semnaleaza o impotenta functionala progresiva.

Citeste si alte articole: Odihna pentru sanatate

 

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/bolile-reumatismale-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/02/bolile-reumatismale-1-150x150.jpguvViata Sanatoasasanatate
Reumatismul si bolile reumatismale Reumatismul si bolile reumatismale - cauze si efecte Acest capitol de patologie acopera o sfera vasta de afectiuni localizate la aparatul locomotor, caracterizate prin dureri, care se agraveaza la frig si umezeala. Sunt grupate in forme inflamatorii,forme degenerative si reumatismul partilor moi. Reumatismul inflamator Se caracterizeaza prin prezenta semnelor...