Multe invenții ale scriitorilor de science-fiction au devenit deja realitate: telefonul, un submarin, o rachetă etc. Se pare că s-a realizat o altă idee din romanele SF, adică o persoană modificată genetic.

Încă nu se știe exact cum are loc imbatranirea, dar oamenii de știință au reușit să descopere că acest proces este asociat cu dimensiunea telomerilor din cromozomi: cu cât sunt mai lungi, cu atât persoana va trăi mai mult. Telomerii sunt secțiuni de cromozomi responsabile de numărul de diviziuni celulare.

Elizabeth Parrish, șeful companiei de biotehnologie BioViva (SUA), afirmă că echipa sa de specialiști a dezvoltat o nouă metodă prin care este posibilă și sigură creșterea lungimii telomerilor.

În 2016, Elizabeth Parrish a anunțat că a finalizat cu succes un curs de terapie genetică anti-îmbătrânire. Procedurile au inclus eliminarea a doi factori principali ai îmbătrânirii: scurtarea telomerilor și reducerea masei musculare.

Lungimea telomerilor la diferite persoane este diferită: de regulă, în momentul nașterii, lungimea telomerilor este de la 15.000 la 20.000 de perechi de nucleotide, iar în momentul morții, există doar 5.000 – 7.000 de perechi. Lungimea lor este redusă în mod constant din cauza unui proces numit Limita Hayflick, care reprezinta numărul de diviziuni celulare si este de aproximativ 50 de cicluri. După aceasta, începe îmbătrânirea.

În timpul studiului, oamenii de știință au descoperit că ADN-ul poate fi restaurat folosind telomeraza, o enzimă care interacționează cu telomerii pentru a le restabili dimensiunea inițială. Procesul de actualizare a telomerilor este pornit folosind ARN modificat. După administrare, crește activitatea telomerazei în 1-2 zile. În această perioadă, ARN-ul crește în mod activ telomerii și apoi se descompune. Ca rezultat, celulele încep să se comporte ca și cum ar fi „tinere” și se divid mai intens.

A devenit posibilă prelungirea telomerilor cu mai mult de 1000 de nucleotide, ceea ce corespunde mai multor ani de viață umană. Procesul în sine nu dăunează sănătății și nu provoacă mutații, deoarece sistemul imunitar pur și simplu nu are timp să răspundă la ARN-ul introdus în organism.

Specialistii de laborator de la SpectraCell au confirmat ca o astfel de terapie poate avea succes. În 2015, înainte de începerea terapiei, lungimea telomerilor din leucocitele sanguine ale lui Elizabeth era de 6.710 perechi de nucleotide.

În 2016, după finalizarea tuturor procedurilor, telomerii leucocitelor au crescut la 7330 de perechi. Aceasta înseamnă că celulele albe din sângele ei sunt cu câțiva ani mai tinere. Datorită faptului că astfel de experimente în Statele Unite sunt interzise prin lege, Parrish a trebuit să facă acest lucru în Columbia. Experimentul a fost confirmat de două organizații separate – Fundația de Cercetare Medicală și Biogerontologie Heales.

Elizabeth a spus că terapia cu prelungirea telomerilor oferă pacientului o singură alternativă – schimbarea stilului de viață: excluderea cărnii din dietă, exercițiile fizice și evitarea situațiilor stresante. Realizările în domeniul biotehnologiei sunt cea mai bună soluție, iar dacă rezultatele experimentului la care a participat sunt exacte, înseamnă că oamenii au făcut un pas uriaș înainte în știință.

Elizabeth Parrish a devenit probabil un pionier în domeniul terapiei genice anti-îmbătrânire – primul pas important pe calea „nemuririi”.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/magical-6046020-1024x683.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2022/10/magical-6046020-150x150.jpguvAltfelStiintaTimp Liber
Multe invenții ale scriitorilor de science-fiction au devenit deja realitate: telefonul, un submarin, o rachetă etc. Se pare că s-a realizat o altă idee din romanele SF, adică o persoană modificată genetic. Încă nu se știe exact cum are loc imbatranirea, dar oamenii de știință au reușit să descopere că...