Importanta apei pentru om si sanatate. Organismul uman este alcatuit in cea mai mare parte din apa. Formula chimica a apei este H2O. Apa îndeplineşte în organism rol plastic şi funcţional. Rolul plastic reiese din aceea că apa este componentul principal al protoplasmei, se găseşte in compozitia sangelui (90%), a altor lichide organice, în spaţiile intercelulare, în spaţiile interorganice, în cavităţile seroase.

Apa rol funcţional important şi biocatalitic deoarece participă şi intervine în toate reacţiile care au loc în organism. Trebuie sa intelegem importanta apei la hidrolizarea substanţelor ingerate (în prezenţa diastazelor permite numeroase reacţii chimice de hidroliză şi de sinteză — digestia alimentelor), la hidratarea organismului, la menţinerea constantă şi uniformă a temperaturii corpului.

apa in corp

Apa in organismul uman

Este un excelent solvent, în special al sărurilor minerale. Apa transportă substanţele necesare formării celulelor, menţinerii şi regenerării ţesuturilor şi ajută la eliminarea deşeurilor rezultate din arderile care au loc în organism. Din studiile făcute de specialişti reiese că pentru un adult care are 65—70 kg greutate apa reprezintă aproximativ 62% din greutatea corpului sau 70% din masa fără grăsimi de rezervă.

Importanta apei pentru om, viata si sanatate

Toate procesele de metabolism care se petrec în organism sunt posibile numai cu participarea apei. Omul poate trăi fără să mănance 2—4 săptămini, dar nu poate fi lipsit de apă mai mult de cateva zile. Organismul pierde continuu apă prin respiraţie, transpiraţie aproximativ 2—2,6 l/zi. Aceste pierderi trebuie înlocuite zilnic prin băuturi, trebuie sa bem 1,5-2 l/zi (apă, suc de fructe etc.) şi prin alimente ingerate 0,8—1 l apă din legume şi fructe proaspete, lapte, supe, sosuri, anumite preparate culinare.

Cantitatea de apă necesară variază în funcţie de munca depusă, temperatură, climă şi regimul alimentar. Cand regimurile alimentare sunt bogate în glucide şi protide sau sare, cand se lucrează la temperaturi înalte, în cazul stărilor febrile, este important sa se consume o cantitate mai mare de apă, deoarece pierderile de apă din organism sunt mai mari.

Recomandări: nu este indicat să se consume cantităţi mari de apă în stare de repaus. Acordati o mare importanta apei.

După eforturi fizice intense, apa se bea puţin cate puţin. în timpul unui efort muscular intens să se abţină de la consumul de apă pentru a nu se produce unele tulburări respiratorii şi circulatorii datorită unei transpiraţii intense.
In alimentaţie, apa se întrebuinţează la fierberea şi prepararea alimentelor, la prepararea băturilor calde, la prepararea băturilor răcoritoare etc.

Apa de băut trebuie să îndeplinească anumite condiţii, să fie rece la temperatura de 8—15°, limpede, incoloră, inodoră, cu gust plăcut.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2017/01/apa-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2017/01/apa-1-150x150.jpguvSanatateStiintaimportanta apei pentru om,sanatate
Importanta apei pentru om si sanatate. Organismul uman este alcatuit in cea mai mare parte din apa. Formula chimica a apei este H2O. Apa îndeplineşte în organism rol plastic şi funcţional. Rolul plastic reiese din aceea că apa este componentul principal al protoplasmei, se găseşte in compozitia sangelui (90%), a altor lichide...