Piramidele din Egipt sunt cosiderate cele mai misterioare monumente descoperite vreodata, inca sunt multe necunoscute legate de modul de constructie, de amplasament si chiar de scopul lor. 

piramidele din egipt

Piramidele din Egipt. platoul Giza

In general piramidele sunt structuri sau monumente, avand baza un patrulater, si care formeaza un varf triunghiular. Pentru majoritatea oamenilor, piramidele din Egipt sunt doar cele trei structuri de pe platoul Giza aflat la marginea deşertului Sahara, dar există peste 70 de piramide in Egipt care se întind pe Valea Nilului şi la vremea constructiei, au fost centrele unor temple complexe.

Deşi forma piramidala a fost pentru prima data folosita în Mesopotamia în structuri cunoscute sub numele de zigurati.

Aceste forme piramidale au continuat să fie folosite de greci şi romani. Piramidele sunt găsite si la sud de Egipt în Regatul Nubian, in orasele mayase, în America Centrală şi de Sud şi în China.

Piramidele din Egipt si constructia lor

Oamenii de ştiinţă au pus cap la cap indicii cu privire la modul în care aceste monumente au fost construite. În ultimele două decenii, o serie de noi descoperiri si studii au permis cercetătorilor să creeze o imagine mai clară a modului in care au fost construite piramidele din Egipt.

Din pacate la acea vreme nu existau aparate de fotografiat sau camare video, când egiptenii antici au construit cele 3 piramide din Giza, pentru fiecare dintre faraonii Keops, Khafre şi Menkaura.

Piramidele din Egipt au fost construite într-o perioadă când civilizatia egipteana era una dintre civilizaţiile cele mai bogate şi mai puternice din lume. Piramidele din Egipt sunt unele dintre cele mai colosale structuri create de om în istorie, in special piramidele mari din Giza. Scara lor extrem de masiva reflectă rolul pe care il avea faraonul în societatea antică egipteană. Desi piramide au tot fost construite de la începutul Vechiului Regat pana sfarsitul perioadei Ptolemaice în secolul IV d. Hr., apogeul constructiei piramidelor a început in timpul celei de a 3-a dinastii şi a continuat până la a 6-a dinastie (cca. 2325 î.Hr.). Si dupa 4.000 de ani piramidele din Egipt păstrează mult din măreţia lor, oferind dovezi despre bogatia şi trecutul glorios al Egiptului.

Piramidele din Giza

Prima, şi cea mai mare, piramida de la Giza a fost construita de faraonul Khufu (a carui domnie a inceput in anul 2551 î.Hr.). Piramida lui, care astăzi masoara 138 m înălţime, este cunoscuta ca „Marea Piramida din Giza” sau „Piramida lui Kheops” si este considerata una dintre minunile lumii antice.

sfinxul din egipt

Sfinxul din Egipt

Piramida lui Khafre (a carui domnie a inceput in anul 2520 î.Hr.) a fost doar uşor mai mica decât cea a lui Khufu, dar a fost construita pe un teren mai inalt.

Mulţi cercetători cred că Sfinxul, care se află lângă piramida lui Khafre, a fost construit de Khafre, şi că fata Sfinxului este chiar infatisarea faraonului. Al 3-lea faraon care a construit o piramida la Giza a fost Menkaura ( 2490 î.Hr.), care a optat pentru o piramida mai mica, de doar 65 m înaltime.

Cercetătorii au făcut o serie de descoperiri legate de piramide, inclusiv un oraş construit lângă Piramida lui Menkaura, un studiu arata ca apa poate face ca blocurile de piatra sa fie mutate mai uşor. Acestea au permis cercetătorilor sa inteleaga mai bine cum au fost construite piramidele din Giza si in special cum au fost mutate blocurile de piatra. Forta apei fiind folosita la deplasarea blocurilor mari de piatra. In acelasi timp apa reducand forta de frecare.

mastaba egipt

Mastaba

Piramidele din Egipt mai sunt cunoscute si sub numele de „mr” sau „mir”, si serveau drept mormant faraonilor. Se considera ca este locul de ascensiune pentru spiritul faraonului decedat.

Din punctul de sus al piramidei, se credea, ca sufletul ar porni in călătoria vietii de apoi in „Raiul Egpitenilor” cunoscut si sub numele de „A’aru” sau „Campia de Stuf”, şi ca dacă doreste, ar putea reveni uşor la pământ. Varful piramidei  sau o statuie a faraonului, se credea ca serveşte ca punct de reper pentru suflet.

Si construcliile de tip mastaba serveau drept mormânt pentru oameni de rand dar si pentru regi. Forma piramidala a fost dezvoltata sub domnia lui Djoser din dinastia a 3-a (cca. 2670-2613 î.Hr.).

Imhotep arhitectul sef al lui Djoser (cca. 2667-2600 î.Hr.) a decis să încerce ceva nou si anumte sa construiasca un monument colosal în întregime din piatră. În locul mormintelor simple mastaba. A conceput un proces prin care constructiile mastaba, care erau facute dintr-un fel de caramida din pamant, sa fie construite din blocuri de calcar. Aceste blocuri au fost plasate unul peste altul, fiecare nivel era puntin mai mic decât cel de dedesubt, pentru a crea forma de piramidă. Această mastaba mare, din piatră, stratificata, si cu un design gradat, a devenit prima piramida din Egipt – celebra piramida in trepte de la Saqqara. Piramida lui Djoser masoare 62 m inaltime şi a fost compusa din 6 trepte. Baza piramidei avea 109 pe 125 m iar treptele au fost placate cu calcar. Piramida a fost construita în centrul unui complex de temple, case pentru preoţi, şi clădiri administrative care se intindea pe 16 hectare, şi a fost înconjurat de un zid de 10,5 m înălţime. La acea vreme Imhotep a creat cea mai înaltă structură din lume.

Un alt salt în tehnica de construcţie a piramidelor a fost în timpul domniei faraonului Snefru (domnie ce a inceput in jurul anului 2575 î.Hr.). Snefru a construit cel puţin trei piramide. Arhitectii lui Snefru au dezvoltat metode de constructie a piramidelor netede, cele considerate adevăratele piramide.

piramida in trepte djoser

Piramida lui Djoser

Se pare că la inceput arhitecţii lui Snefru au intampinat probleme la construtie. Una dintre piramide construite pe situl de la Dahshur si cunoscuta azi ca „Piramida Indoita”, isi schimba unghiul in partea de sus, dându-i un aspect îndoit. Oamenii de ştiinţă, considera unghiul îndoit ca fiind urmarea unui defect de design.

Arhitectii lui Snefru ar fi corectat acest defect de proiectare si o a 2-a piramida se afla construita la Dahshur, astăzi cunoscuta sub numele de „Piramida Roşie”, numita după culoarea pietrelor. Are un unghi constant, ceea ce o face o adevărată piramidă.

Khufu, fiul lui Snefru, ar fi folosit cunostiintele tehnice ale tatălui său şi ale predecesorilor sai pentru a construi „Marea Piramidă”, cea mai mare piramida din lume, care este formata din 2,300,000 de blocuri de piatra. Si este una dintre cele 7 minuni ale lumii antice.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads/2017/01/piramidele_egipt_giza-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads/2017/01/piramidele_egipt_giza-1-150x150.jpguvIstorieegipt,istorie,piramidele din egipt
Piramidele din Egipt sunt cosiderate cele mai misterioare monumente descoperite vreodata, inca sunt multe necunoscute legate de modul de constructie, de amplasament si chiar de scopul lor.  In general piramidele sunt structuri sau monumente, avand baza un patrulater, si care formeaza un varf triunghiular. Pentru majoritatea oamenilor, piramidele din Egipt sunt doar cele...
Loading...