Bertram Forer, nascut: 24 octombrie 1914 – decedat: 6 aprilie 2000 la varsta de 86 de ani. A fost un psihologbertram forer american, cunoscut pentru Efectul Forer. Cunoscut si sub numele de Efectul Barnum sau uneori menţionat ca validare subiectiva.

Născut în Springfield, Massachusetts, Bertram Forer a absolvit Universitatea din Massachusetts Amherst în anul 1936. El a absolvit doctoratul în psihologie clinică la Universitatea din California, Los Angeles.

Bertram Forer a lucrat ca psiholog si administrator intr-un spital militar din Franţa în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. La întoarcerea din razboi a lucrat la clinica mentala numita Administraţia Veteranilor în Los Angeles. In particular lucreaza în Malibu, California.

Bertram Forer psiholog si profesor de psihologie clinica

În experimentul său clasic din 1948 (ce a primit numele de Efectul Forer), Bertram Forer face un test de personalitate studentilor săi. Mai degrabă decât sa faca o descriere individualizata, el a da tuturor studenţilor exact aceeaşi analiză copiata dintr-o revista de astrologie. Studentii au fost rugaţi apoi să evalueze analiza si sa dea o nota pe o scară de la 0 la 5. Cu 5 trebuia notata cea mai buna descriere. Evaluarea medie a fost de 4.26. Experimentul a fost repetata de sute de ori din 1948, iar media rămâne aproximativ 4,2.

Efectului Forer arată că oamenii tind să accepte descrieri generalizate asupra personalitatilor lor. Ei nu realizeaza că aceeaşi evaluarea s-ar putea aplica pentru aproape oricine, pentru că oamenii doresc rezultate adevărate (ex: horoscopul). Acest experiment este frecvent citat ca si critica adusa altor teste de personalitate, cum ar fi Indicatorul Myers-Briggs. Bertram Forer a fost căsătorit cu Lucille Kremith Forer, care este autorul cartii Factorului in Ordinea Nasterii. Au doi copii, Stephen K Forer şi William R Forer. Sora lui Bertram Forer este artista June Foray, nascuta June Lucille Forer la data de 18 septembrie 1917. Este cunoscuta pentru vocea s-a din diverse filme de animatie cum ar fi productia Disney „Cinderella” sau „Rocky Veverita Zburatoare”.

https://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/bertram-forer-1.jpghttps://www.urbanvoice.ro/wp-content/uploads//2016/12/bertram-forer-1-150x150.jpguvStiintabertram forer,efectul forer,psihologie
Bertram Forer, nascut: 24 octombrie 1914 – decedat: 6 aprilie 2000 la varsta de 86 de ani. A fost un psiholog american, cunoscut pentru Efectul Forer. Cunoscut si sub numele de Efectul Barnum sau uneori menţionat ca validare subiectiva. Născut în Springfield, Massachusetts, Bertram Forer a absolvit Universitatea din Massachusetts Amherst...